petek, 20. julij 2012

Nakup domene kot investicija?


Vsaka domena je lahko registrirana samo enkrat, kar pomeni da je vsaka domena unikat. Unikati pa imajo svojo vrednot, ki se je ne da vnaprej ovrednotiti, znano je le, da se v večini primerov ta vrednost povečuje. In ravno v tej vrednosti, ki se povečuje je čar naložbe v domeno.

Pred nakupom domene je potrebno vedeti, kaj so premium domene, to so domene, ki ob nakupu dosegajo najvišje zneske. Vemo, da so te domene jasne, kratke in predvsem hitro zapomljive. Taka premium domena je npr. insure.com ali sex. com, ki sta pri prodaji dosegli rekordna zneska, 16 in 14 milijonov ameriških dolarjev.

Si predstavljate, da kupite domeno za 15 eurov, pa je čez 5 let vredna 7.000 evrov? Ne?

Nakup domene - investicija


Prva .si domena, ki je dosegla visok znesek pri prodaji, je bila domena Pep.si, ki je bila leta 2005 kupljena za 15 evrov, leta 2010 pa prodana za 10.000 ameriških dolarjev, torej 7.000 eurov. Ta primer nam pove, da je nakup domen lahko dobra investicija oziroma se da z njimi lepo zaslužiti.

Pri nakupu domen ni najbolj pametno, da kupite ime kakšne znane blagovne znamke, npr apple.si, ali google.si. Vsi takšni primeri nakupov se nampreč končajo z tožbami in "valjanjem" po sodiščih, kar vam namesto zaslužka prinese še dodatne stroške, ki ponavadi niso tako zelo nizki.