torek, 25. avgust 2015

Vam spletna stran pogosto ne deluje?

Ali med pregledovanjem svetovnega spleta sem ter tja obiščete tudi svojo spletno stran? Je ta vedno dosegljiva? Če se vam je že večkrat zgodilo, da do svoje spletne strani niste imeli dostopa, je vsekakor čas, da raziščete, zakaj se to dogaja. Marsikomu spletna stran predstavlja pomemben vir dohodka ali vsaj pomemben vir pridobivanja novih strank, zato je vsekakor pomembno, da je vedno dostopna.

Vir dohodka
Marsikdo živi od zaslužka na spletu.

V kolikor do spletne strani pogosto ne morete dostopati sami, pomeni, da skoraj zagotovo do nje nimajo dostopa tudi drugi spletni uporabniki seveda le v primeru, ko lahko brez težav dostopate do drugih spletnih strani. V nadaljevanju si oglejmo, kateri so lahko možni razlogi za nedelovanje strani.

Napaka pri posodabljanju spletne strani


Eden izmed pogostejših razlogov, da stran ne deluje, je napaka, do katere pride med posodabljanjem CMS sistema, vtičnikov ali grafične predloge. Še najpogosteje so za napako odgovorni vtičniki, ki jih njihovi avtorji bolj ali manj pogosto posodabljajo. Lahko se zgodi, da se vam avtomatsko posodobi CMS (npr. WordPress), kakšen izmed vtičnikov pa po novem ni več kompatibilen z novo verzijo sistema.

Posodobitev spletne strani
Bo posodobitev spletne strani uspešna?

Prav tako pa je lahko obratno. Sistemske posodobitve imate izključene, vklopljeno pa imate avtomatsko posodabljanje vtičnikov, kar lahko privede do tega, da po posodobitvi vtičnika CMS z njim ni več kompatibilen. V takšnem primeru ni nič nenavadnega, če se vam spletna stran 'podre'.

Težave na strani ponudnika spletnega gostovanja


Razlog za nedelovanje spletišča je lahko tudi na strani ponudnika spletnega gostovanja. V nekaterih primerih ste za to, da stran ni dostopna, krivi sami, v drugih pa ponudnik. Oglejmo si najprej primer, kjer ste za nastalo situacijo odgovorni sami.

Ko ste zakupili spletno gostovanje, ste sprejeli pogoje poslovanja. V njih je pogosto zapisano, koliko strežniških kapacitet pripada posameznemu uporabniku (npr. uporaba CPU). Če kapacitete večkrat presežete, vam ponudnik gostovanja lahko izklopi paket gostovanja. Nekateri ponudniki vas o tem predhodno obvestijo, medtem ko večina paket izklopi brez predhodnega obvestila.

Za nedostopnost spletne strani je lahko odgovoren tudi ponudnik. Ko je povezava strežnika s svetovnim spletom prekinjena, vse domene, ki gostujejo na strežniku, prenehajo delovati. To pomeni, da vse spletne strani postanejo nedosegljive. Da spletne strani sem ter tja ne delujejo, je povsem razumljivo, saj morajo ponudniki na strežnikih včasih izvajati varnostna dela. Ta se v večini primerov izvajajo ponoči, ko na spletiščih ni veliko obiskovalcev.

Povezava strežnikov s spletom
Strežnik mora biti ves čas povezan s spletom.

Veliko ponudnikov spletnega gostovanja ima na spletni strani zapisano, kolikšna je zanesljivost strežnikov. Podatek je izražen v %, pove pa, koliko časa je strežnik povezan s spletom. Ste zasledili podatek, da ponudnik zagotavlja 99 % zanesljivost strežnika? Po vsej verjetnosti gre za zaupanja vrednega ponudnika. Sicer pa imate po zakonodaji 30 dni časa, da dobite povrnjeno kupnino, če s storitvijo niste zadovoljni.