ponedeljek, 14. september 2015

Optimizacija hitrosti WordPress strani

Med množico CMS sistemov in ponudnikov izdelave spletne strani se je včasih kar težko odločiti, kaj izbrati. Dejstvo je, da se daleč največja večina uporabnikov odloči za sistem WordPress, ki v svetu velja za najbolj priljubljenega, izjemno preprostega za uporabo in prilagodljivega. Na WordPressu temelječo spletno stran lahko postavimo v praktično enem dnevu, s pomočjo brezplačnih ali plačljivih dizajnov izberemo želeno grafično predlogo, z namestitvijo vtičnikov pa poskrbimo za celo vrsto dodatnih funkcionalnosti.

WordPress
WordPress - Content Management System

Vse lepo in prav. Spletna stran izgleda lepo, vsebine in slikovnega materiala je dovolj, vtičniki pa so poskrbeli, da stran omogoča vse, kar si želimo. Kaj pa hitrost? Kako je z odzivnostjo spletnega mesta? Se le-to našim obiskovalcem prikaže takoj, ko kliknejo na povezavo oz. v URL vrstico vtipkajo naš spletni naslov? Zavedati se moramo, da z vsako dodatno sekundo, ko se spletna stran nalaga, izgubljamo obiskovalce. S tem pa seveda tudi potencialne stranke.

Ozko grlo
Poiščimo ozko grlo.
Če nam spletna stran deluje počasi, se moramo najprej vprašati, kje je ozko grlo. Vprašati se torej moramo, zaradi česa prihaja do neodzivnosti. Najprej preverimo spletno stran. Namestimo si WordPress vtičnik P3 (Plugin Performance Profiler) in z njim preverimo, kaj nam upočasnjuje sistem. Nato poskusimo vtičnike, ki so najbolj požrešni, izklopiti. Ponovno preverimo, če stran deluje hitreje. Vse vtičnike, ki jih za pravilno delovanje spletne strani ne potrebujemo, odstranimo. Prav tako izbrišimo tudi vse neaktivne grafične predloge.

Naslednja stvar, s katero lahko močno pohitrimo spletno stran, predstavlja caching. Namestimo si WordPress vtičnik W3 Total Cache in si nastavimo predpomnjenje brskalnika in slik. Prav tako s pomočjo vtičnika vključimo minifikacijo CSS in JS datotek. Če imamo teh datotek več, jih združimo v eno (torej v eno CSS in v eno JS datoteko).

Priskrbimo si hitro odzivno spletno gostovanje. Najbolje bo, da poiščemo ponudnika, ki že uporablja SSD tehnologijo, saj so strežniki z vgrajenimi SSD diskovnimi enotami mnogo hitrejši od strežnikov s HDD enotami. Hitro in odzivno spletno gostovanje je temelj, da naša spletna stran sploh lahko deluje hitro. Če je strežnik počasen, poiščimo novega ponudnika.