torek, 19. januar 2016

Optimizacija hitrosti WordPress strani – 2. del

Pred nekaj meseci smo predstavili nekaj načinov, kako izboljšati odzivnost spletne strani, temelječe na sistemu WordPress. Če si zapisa še niste prebrali, lahko to storite s klikom na to povezavo. Pa naj na hitro ponovimo.

Optimizacija hitrosti - WordPress
Optimizacija hitrosti spletne strani WordPress.

Omenili smo vtičnik P3 (Plugin Performance Profiler), s katerim lahko preverimo, kako »požrešni« so posamezni vtičniki. Na ta način lahko identificiramo najbolj zahtevne ter jih, seveda po tehtnem premisleku, izklopimo in odstranimo. Omenili smo tudi vtičnik W3 Total Cache, s katerim poskrbimo za predpomnjenje oz. caching ter minifikacijo datotek. To je zelo pomemben del optimizacije hitrosti spletne strani, morda celo najpomembnejši. Na koncu pa smo vam svetovali tudi zakup prostora na hitro odzivnem SSD strežniku.

Če ste se lotili dela, pri tem pa upoštevali vse troje, ste zagotovo že opazili drastično izboljšanje. Pa vendar lahko postorite še kar nekaj, da bo odzivnost spletnega mesta še večja. Za začetek uporabite Googlovo orodje PageSpeed Insights in v okence vpišite spletni naslov svoje domene. Kot boste videli, vam bo Google podal 2 oceni – eno za mobilno verzijo in eno za klasično oz. namizno. Ste še vedno daleč od številke 100? Brez skrbi, zagotovo boste prišli blizu.

Ena izmed večjih napak mnogih skrbnikov spletnih strani je, da na stran nalagajo zelo velike slike. Ne v smislu dimenzij, temveč v smislu velikosti datotek. Preden sliko naložite na strežnik, jo morate obvezno optimizirati (stisniti). Kako to naredite? Zelo preprosto - Kraken.io je spletna storitev, ki omogoča brezplačno kompresijo slik.

Kraken.io - optimizacija slik
Za optimizacijo slik uporabite orodje Kraken.io.

Izberite sliko, ki jo želite stisniti, in določite kompresijo (LOSSY – kakovost slike bo malce nižja, a verjetno razlike sploh ne bo možno zaznati / LOSSLESS – kakovost bo ostala enaka, velikost datoteke pa bo zgolj malce manjša). Priporočamo vam, da se odločite kar za prvo možnost, torej za LOSSY.

Ima vaša spletna stran ogromno slik, zato ne pride v poštev, da bi vsako posebej optimizirali in na novo dodali na strežnik? V tem primeru vam bo delo olajšal vtičnik WP Smush. Namestite ga, nato pa z njim stisnite slike. Zgolj s pritiskom na gumb jih lahko naenkrat optimizirate 50. In potem? Še enkrat pritisnite na gumb »Bulk Smush Now« in počakajte nekaj minut. Postopek ponavljajte, dokler niso optimizirane vse slike na spletni strani. In naj vas ne skrbi, vaše slike bodo izgledale enako kakovostno kot prej.

Na hitrost delovanja WordPress strani vpliva tudi velikost podatkovne baze. Tam se pogosto zapisujejo podatki, ki niso nujni oz. bi bilo celo bolje, da jih ne bi bilo. Ko urejate prispevek in vmes večkrat kliknete shrani (to sicer počne sistem WordPress že kar sam), se vse te verzije prispevka zapisujejo v bazo. Verjetno se strinjate, da jih ne potrebujete. Potrebujete zgolj zadnjo verzijo, ki je tudi objavljena na spletni strani.

WP-Optimize
Za optimizacijo podatkovne baze uporabite WP-Optimize.

To je le eden izmed razlogov, zakaj je optimizacija podatkovne baze pomembna. In kako jo opraviti? Tudi za to obstaja vtičnik – imenuje se WP-Optimize. Namestite ga in počistite podatkovno bazo. Nastavite lahko časovni interval, na koliko dni želite, da vam vtičnik prečiščuje bazo, prav tako pa lahko vtičnik izbrišete in ga ponovno namestite, ko boste imeli občutek, da bi bilo bazo zopet pametno počistiti.

Naj bo za danes dovolj. V kratkem bomo objavili še 3. del, kjer vam bomo predstavili še dodatne nasvete za pohitritev WordPress strani. Ostanite še naprej naš/a zvesti bralec/ka!