sreda, 12. april 2017

Deljeno gostovanje – najverjetneje prava odločitev

Ko se odločate za spletno gostovanje, so vam na voljo različne storitve. Daleč najbolj poznana, najpogosteje uporabljena in v večini primerov tudi edina smiselna je odločitev za tako imenovano deljeno gostovanje. Za storitev je značilno deljenje strežniških kapacitet med več naročniki, seveda pa so posamezni paketi gostovanja programsko ločeni.

Deljeno gostovanje
Pri deljenem gostovanju si strežniške kapacitete deli več naročnikov.


Še preden pričnemo z naštevanjem in opisovanjem glavnih prednosti deljenega gostovanja, moramo omeniti, da obstajajo tako kakovostni kot nekakovostni ponudniki omenjene storitve. Izbira dobrega ponudnika je zelo pomembna, saj sicer kot naročnik s storitvijo zagotovo ne boste zadovoljni. Najcenejšim ponudbam se velja izogibati, pred izbiro pa je pametno preveriti mnenja drugih naročnikov ter odzivnost ekipe za podporo naročnikom.

Tako, sedaj pa si poglejmo, zakaj bo deljeno gostovanje po vsej verjetnosti tudi za vas predstavljalo optimalno izbiro.

Enostavna uporaba


Deljeno gostovanje je edini izmed tipov storitve, pri katerem stranka ne potrebuje tehničnega znanja. Vsak naročnik prejme dostop do naročniškega centra, kjer se nahaja tudi povezava do nadzorne plošče. Najbolj enostavna za uporabo je nadzorna plošča cPanel, hkrati pa tudi izjemno funkcionalna. Prek nje se na strežnik prenaša datoteke, ureja podatkovne baze, kreira in pregleduje e-poštne predale, ustvarja ali uporablja varnostne kopije, … Vse je zelo intuitivno, običajno pa imajo ponudniki gostovanja na svojih spletnih straneh pripravljene tudi podrobne vodiče, ki delo še dodatno olajšajo.

Cenovna ugodnost

Ker deljeno gostovanje deluje na način, pri katerim si večje število naročnikov med seboj deli stroške storitve, je cena v primerjavi z drugimi tipi gostovanja mnogo ugodnejša. Če potrebujete gostovanje le za eno spletno stran, vsekakor priporočamo Oranžni paket ponudnika NEOSERV, ko se pokaže potreba po več spletnih straneh, pa najboljše razmerje med ceno in kakovostjo predstavlja Zeleni paket.

Cenovna ugodnost
Deljeno gostovanje predstavlja cenovno najugodnejšo izbiro.


Za najem VPS ali namenskega strežnika boste morali seči precej globlje v žep. Ker sta storitvi dražji, se zanju običajno plačuje na mesečni ravni, medtem ko za deljeno gostovanje plačujete letno – nekje od 20 do 60 €, odvisno od velikosti paketa.

Varnost


Ponudniki deljenega gostovanja uporabljajo napredne varnostne sisteme, ki preprečujejo okužbe spletnih strani z virusi in drugimi zlonamernimi kodami. Za zaščito skrbijo tako na nivoju strežnika kot tudi posameznega paketa gostovanja. Pri VPS ali namenskem gostovanju, kjer mora naročnik sam poskrbeti za zaščito in redno posodabljanje strežnika, lahko hitreje pride do okužbe. Naročnik potrebuje tudi dovolj tehničnega znanja, da ve, katero programsko opremo namestiti na strežnik.

Hitrost delovanja


Ponudniki, ki so v koraku s časom, uporabljajo SSD tehnologijo in sodobne strežnike, ki zagotavljajo možnost hitre odzivnosti spletnih strani. Hitrost je sicer v veliki večini odvisna od samih spletnih strani. Te morajo biti hitrostno optimizirane, imeti morajo kar se da čisto kodo, pravilno je potrebno nastaviti tudi predpomnjenje, slike morajo biti ustrezno pomanjšane ter stisnjene ipd. Strežnik pa je osnova in temelj, da spletna stran sploh lahko hitro deluje. Deljeno gostovanje si torej priskrbite pri ponudniku, ki uporablja zmogljivo strežniško opremo.

Vir: http://www.hitronasplet.si/kakovostno-deljeno-gostovanje