četrtek, 12. april 2018

Kje gostovati spletno trgovino?

Spletno gostovanje je storitev, pri kateri si nikakor ne smemo privoščiti, da bi naše spletno mesto delovalo počasi, nezanesljivo ali da bi bilo slabo zavarovano pred hekerji in zlonamernimi skriptami. To je še posebej pomembno takrat, ko na internet želimo postaviti spletno trgovino, saj bo ta predstavljala dobršen del naših prihodkov. Morda celo edinega!

Gostovanje spletne trgovine
Že veste, kje boste zakupili gostovanje za spletno trgovino?

Zato je izjemno pomembno, da ne izberemo kar prvega ponudnika gostovanja, ki nam pade pod roke. Narediti moramo podrobno analizo in se pred zakupom paketa gostovanja prepričati, da ima ponudnik dober sloves in nam kot tak lahko ponudi storitev najvišje kakovosti.

Pri tem pa glavne vloge ne igra le sama zmogljivost strežnika, temveč tudi podpora, ki nam mora biti ves čas na voljo. Če nam spletna trgovina preneha delovati v nedeljo ali med prazniki, si enostavno ne moremo privoščiti, da bi čakali do naslednjega delovnega dne. Preveriti torej moramo dosegljivost in tudi odzivnost podporne službe ponudnika gostovanja.

Katera vrsta gostovanja je najprimernejša?


Za večino spletnih trgovin je najprimernejše deljeno gostovanje, vendar pri tem veljajo določeni pogoji, ki so zopet tesno povezani s kakovostjo ponudnika gostovanja. Če ta uporablja zastarele in nezmogljive strežnike, deljeno gostovanje ne bo najboljša izbira, saj spletna trgovina potrebuje več resursov kot klasična spletna stran. Seveda še posebej takrat, ko gre za nekoliko večjo trgovino, npr. za takšno z več tisoč izdelki.

Če potrebujete gostovanje za spletno trgovino, vam torej priporočamo, dobro preučite ponudnike deljenega gostovanja. Ta vrsta je namreč najcenejša, kar pa še zdaleč ne pomeni, da ni primerna za gostovanje spletne trgovine. Poiščite ponudnika s sodobno in zmogljivo strežniško opremo in se prepričajte, da gre za SSD gostovanje.

Ne pozabite se pozanimati tudi o kakovosti ekipe za podporo naročnikom, saj je v primeru gostovanja spletne trgovine ta še toliko pomembnejša. Če bo vaša trgovina prenehala delovati (npr. zaradi samodejne posodobitve sistema, ki bi privedel do nekompatibilnosti), vam bo prišlo še kako prav, da vam ponudnik s svojimi izkušnjami pride naproti in kar najhitreje pomaga rešiti težavo.

Kje gostovati največje in najbolj obiskane spletne trgovine?


V kolikor je vaša spletna trgovina zelo obiskana, kar pomeni, da je obremenitev strežnika veliko večja kot pri povprečni spletni trgovini, deljeno spletno gostovanje morda ne bo najbolj primerno. Preden se zapodite v nakup dražjega VPS ali namenskega gostovanja, se prepričajte, da težave z delovanjem trgovine (npr. dolgo nalaganje strani) zagotovo povzroča strežnik. Pogosto je namreč težava drugje, in sicer v tem, da spletna trgovina ni primerno optimizirana.

Pri optimizaciji hitrosti spletne trgovine si lahko pomagate z naslednjimi ukrepi:
  • Uredite predpomnjenje brskalnika in prikaza strani.
  • Zmanjšajte velikosti JS/CSS datotek.
  • Zmanjšajte število zahtevkov.
  • Zmanjšajte slike na primerno velikost in jih stisnite (npr. s Tinypng.com).
  • Uporabite PageSpeed Insights in preverite, kaj vse vam svetuje Google.
  • Namestite SSL certifikat, da bo spletna trgovina dostopna prek HTTP/2 protokola.

Verjetno vam bo pri nekaterih korakih optimizacije hitrosti spletne trgovine moral pomagati vaš programer. Če bo ugotovil, da je že za vse poskrbljeno, kot mora biti, bo potreben zakup katere izmed dražjih storitev spletnega gostovanja.

ponedeljek, 19. februar 2018

Kako do poceni gostovanja?

Bi si radi priskrbeli poceni spletno gostovanje, vendar nikakor ne morete presoditi, za katerega ponudnika in za kateri paket se odločiti? Ste opazili, da so razlike v ceni precejšnje, zato vas skrbi, da z najcenejšo ponudbo ne boste zadovoljni? Vaše razmišljanje je vsekakor pravilno.

Poceni spletno gostovanje
Ste prepričani, da želite poceni spletno gostovanje?


Če se boste odločili za daleč najugodnejše gostovanje v Sloveniji ali svetu, se bodo prej ali slej pojavile določene težave. Morda bo strežnik pogosto nedelujoč, morda bo vaša spletna stran delovala izjemno počasi, morda pa ne boste deležni hitro odzivne in učinkovite pomoči ponudnika. Skratka, za sumljivo nizko ceno enostavno ne morete pričakovati visoko kakovostne storitve.

Razmerje med ceno in kakovostjo


Ko izbirate spletno gostovanje, torej ne smete gledati le na ceno, vendar morate poiskati ponudnika, ki vam lahko ponudi kar najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Ko boste našli nekaj ponudnikov, za katere smatrate, da bi lahko bili dobri, hkrati pa si lahko privoščite tudi njihove cene, naredite naslednje.

  1. Na spletni strani posameznega ponudnika preverite, ali ima objavljene specifikacije o strežnikih. Javno objavljeni podatki o strojni opremi so dober pokazatelj, da je ponudnik na svoje strežnike ponosen. Nekateri namreč uporabljajo že zastarelo opremo, zato takšnih podatkov raje sploh ne objavljajo.
  2. Preklikajte spletno stran ponudnika. Se vam zdi ažurna? Je na njej veliko koristnih informacij? Ima ponudnik na svoji strani objavljeno tudi bazo znanja z različnimi navodili in nasveti? To je znak, da je ponudniku mar tako za posel kot tudi svoje naročnike.
  3. Zdaj pa preverite Facebook strani ponudnikov spletnega gostovanja. Ali so aktivni tudi tam? Se pod objavami pojavljajo pozitivni ali negativni komentarji? Je ponudnik prek socialnega omrežja prejel že kakšno oceno (ang. Review)? Je povprečna ocena visoka ali nizka? Na omrežju Facebook lahko najdete veliko koristnih informacij!
  4. Še ena možnost, da preverite morebitne ocene oziroma komentarje glede storitev ponudnika, je, da na Google Zemljevidih poiščete podjetje in še tam pogledate, ali je kdo že podal svoje mnenje.
  5. Podobno kot lahko mnenja poiščete na Facebooku in drugih socialnih omrežjih ter v Googlu, lahko preverite tudi razne forume, kjer se debatira o ponudnikih gostovanja.

Ponudnik s tradicijo in nadzorno ploščo cPanel


Ste s pomočjo podanih nasvetov našli ponudnika, ki je od številnih naročnikov prejel pohvale in lepe besede? Zagotovo gre za ponudnika gostovanja s tradicijo, saj bi v nasprotnem primeru le stežka pridobil toliko pohval. Če jih je, ne pozabiti preveriti, ali gre dejansko za legitimne pohvale. Skratka, kar vam želimo povedati, je to, da velja izbrati ponudnika s tradicijo, saj se takšen ponudnik spozna na spletno gostovanje in zato svojim naročnikom v primeru kakršnih koli težav tudi mnogo lažje in hitreje pomaga.

Za konec imamo še dodaten nasvet, ki vam bo prihranil veliko časa in energije. Odločite se za ponudnika, pri katerem boste ob zakupu spletnega gostovanja prejeli dostop do nadzorne plošče cPanel. Je namreč izjemno enostavna za uporabo, z njo pa boste na strežnik lahko prenesli datoteke, ustvarili e-poštne predale, si namestili WordPress v le nekaj minutah in podobno.