nedelja, 18. marec 2012

Podaljšanje vaše domene

Registrirano domeno, ki bo kmalu potekla, lahko podaljša le lastnik te domene oz. nekdo, ki z to domeno upravlja. Podaljšamo jo lahko za obdobje enega do desetih let, to pa lahko storimo na več načinov:

1. način: Domeno podaljšamo pri trenutnem registrarju.
2. način: Domeno lahko prenesemo k novemu registrarju, če s trenutnim nismo zadovoljni.

Podaljšanje domene


Približno mesec dni preden ta domena poteče, boste na vaš email naslov prejeli opozorilo o poteku domene in navodilo, kako domeno podaljšati. Brez skrbi, proces podaljšanja domene je zelo enostaven proces. Domene se lahko podaljšajo tudi ko že pretečejo. Na voljo imate 30 dni, vendar pozor, pri nekaterih domenskih končnicah lahko nastanejo dodatni stroški. Po tem obdobju enega meseca bo domena suspendirana in kmalu za tem izbrisana. Takoj ko je domena izbrisana, postane na boljo za registracijo
vsem.

Domeno je zelo pomembno podaljšati ob pravem času. Če je ne boste, bo ta, kot smo že prej omenili, po določenem času postala dosegljiva vsem. Poleg tega bodo prenehali delovati tudi vaša elektronska pošta in vaša spletna stran.

sobota, 3. marec 2012

Varnost domen na spletu - .SI domena je varna

Na spletu je veliko različnih tveganj, ki so do danes postala že globalni problem. Ta tveganja pa se, če jih pogledamo glede na domenske končnice, zelo razlikujejo. Ponavadi prinaša ravno registracija najbolj popularnih domenskih končnic največje tveganje. Da bi ugotovili, kako "nevarne" so različne domenske končnice in spletne strani, je podjetje McAfee opravilo raziskavo, ki so jo poimenovali "World's riskiest domains", oz. najbolj tvegane domenske končnice.

Varnost domenskih končnic


V raziskavo je bilo vključenih kar okoli 160 vrhnjih domenskih končnic in okoli 40 milijonov spletnih strani. Po rezultatih raziskave sodeč je najbolj nevarna domenska končnica .info. Pri tej končnici imate skoraj 8% možnosti, da naletite na okuženo oz. nevarno spletno stran. Na drugo mesto se je uvrstila najpopularnejša .com s 5,5% nevarnimi spletnimi stranmi. Na prvo mesto najmanj nevarnih domenskih končnic se je zavihtela domenska končnica .com. Ugotovljeno je bilo, da nevarnih spletnih strani s to končnico sploh ni.

Slovenska vrhnja domena .si je po raziskavi na 3 mestu najmanj nevarnih domenskih končnic. Pri .si imate samo 0,2% možnosti, da naletite na okuženo oz. potencialno nevarno spletno stran.