sobota, 3. marec 2012

Varnost domen na spletu - .SI domena je varna

Na spletu je veliko različnih tveganj, ki so do danes postala že globalni problem. Ta tveganja pa se, če jih pogledamo glede na domenske končnice, zelo razlikujejo. Ponavadi prinaša ravno registracija najbolj popularnih domenskih končnic največje tveganje. Da bi ugotovili, kako "nevarne" so različne domenske končnice in spletne strani, je podjetje McAfee opravilo raziskavo, ki so jo poimenovali "World's riskiest domains", oz. najbolj tvegane domenske končnice.

Varnost domenskih končnic


V raziskavo je bilo vključenih kar okoli 160 vrhnjih domenskih končnic in okoli 40 milijonov spletnih strani. Po rezultatih raziskave sodeč je najbolj nevarna domenska končnica .info. Pri tej končnici imate skoraj 8% možnosti, da naletite na okuženo oz. nevarno spletno stran. Na drugo mesto se je uvrstila najpopularnejša .com s 5,5% nevarnimi spletnimi stranmi. Na prvo mesto najmanj nevarnih domenskih končnic se je zavihtela domenska končnica .com. Ugotovljeno je bilo, da nevarnih spletnih strani s to končnico sploh ni.

Slovenska vrhnja domena .si je po raziskavi na 3 mestu najmanj nevarnih domenskih končnic. Pri .si imate samo 0,2% možnosti, da naletite na okuženo oz. potencialno nevarno spletno stran.