nedelja, 1. april 2012

Ko poteče .SI domena

Včasih se zgodi, da .si domena preteče – bodisi zato, ker jo lastnik pozabi podaljšati, bodisi ker je enostavno ne potrebuje več. Ker se pojavljajo številna vprašanja, kaj se dogaja z domeno po preteku, smo se odločili, da bomo to »skrivnost« razkrili.

Karantena

Vzemimo naključno .si domeno – racek.si. Domen je bila registrirana 1.12.2010, zato je 1.12.2011 potekla. Kaj pa zdaj?

KARANTENA

Če ste se odločili, da domene ne potrebujete več, oziroma ste jo pozabili podaljšati, domena zapade v karanteno – to stanje nastopi natanko eno leto po registraciji (oz. po toliko letih, za kolikor ste domeno registrirali), torej 1.12. 2011 ob 11h, ko Arnes osveži bazo podatkov o domenah. 

KAJ SPLOH JE KARANTENA?

Domena je v karanteni, če je registrirana, vendar je Arnes v skladu s Splošnimi pogoji umaknil kazalce na domenske strežnike za to domeno iz vrhnjega DNS strežnika za .si. Spletna stran na tej domeni in elektronski naslov ta čas ne delujeta, ni pa še na voljo za registracijo drugim osebam.

KAJ SE DOGAJA Z DOMENO V ČASU KARANTENE?

Domena, ki je v karanteni, je v 30 dneh od zapadlosti dosegljiva za registracijo vam in nikomur drugemu. Torej imate čas vse do 1.12.2012 in potem še 30 dni od tega datuma, da domeno registrirate.

Torej, med karanteno lahko:

• podaljšate registracijo domene
• prenosete domeno na drugega nosilca
• zamenjate registrarja