torek, 17. november 2015

Katere prednosti odlikujejo WordPress?

O WordPressu smo na našem blogu pisali že dvakrat. A ker gre za tako priljubljen in hkrati razširjen CMS sistem, smo se odločili, da predstavimo še njegove bistvene prednosti. Na ta način bo tudi postalo jasno, zakaj je sistem uporabljen tako množično.

WordPress
WordPress je najbolj razširjen CMS (Content Management System).

Naj za začetek na hitro ponovimo, kaj WordPress sploh je. Gre za odprtokodni sistem, kar pomeni, da je brezplačno dostopen vsem uporabnikom spleta. Na sistemu lahko na preprost način postavimo spletno stran, prek sistema pa tudi enostavno urejamo in dodajamo vsebine, slike ipd.

WordPress – prednosti


Znanje dizajniranja/programiranja ni potrebno: Načrtovalci in programerji WordPressa so opravili odlično nalogo, saj so sistem oblikovali tako, da ga brez težav uporabljajo tudi posamezniki, ki niso vešči dizajniranja ter programiranja.

Enostavnost uporabe: WordPress je zelo intuitiven sistem. V svojem jedru je zelo zmogljiv in funkcionalen, medtem ko je administracija izredno pregledna in preprosta za uporabo. Možnosti nastavitev je sicer precej, a vse so zelo jasne, pregledne in uporabniku prijazne.

Enostavnost uporabe
WordPress odlikuje izjemna enostavnost uporabe.

Velik nabor grafičnih predlog: Uporabnikom WordPressa so na voljo številne grafične predloge, tako brezplačne kot plačljive. Brezplačna grafična predloga pomeni nekoliko manjšo unikatnost, plačljiva pa nekoliko večjo. Vsekakor tudi plačljiva predstavlja precejšen prihranek v primerjavi s popolnoma unikatnim dizajnom. A tudi to je možno – da grafično predlogo izdelamo sami oz. jo naročimo pri oblikovalcu, nato pa jo vgradimo v WordPress.

Razširljivost sistema: WordPress nam sam po sebi nudi veliko funkcionalnosti, a ne vseh. Praktično vsaka spletna stran ima kontaktni obrazec, ki ga zgolj z osnovnim sistemom ne moremo dodati na stran. Takšno težavo zelo preprosto rešimo z namestitvijo vtičnika. Tudi vtičniki so brezplačni in plačljivi – v večini primerov vse »pomanjkljivosti« WordPressa odpravimo z brezplačnimi vtičniki, za bolj dodelane in napredne funkcionalnosti pa moramo seči v denarnico.

Možnost spletne trgovine: Na sistemu WordPress lahko temelji tudi spletna trgovina. Tudi v tem primeru si pomagamo z namestitvijo vtičnika – daleč najbolj priljubljen je vtičnik WooCommerce, ki poganja velik delež spletnih trgovin na svetovnem spletu. Vtičnik je brezplačen in zelo zmogljiv, v večini primerov pa še vseeno potrebujemo nekaj dodatnih vtičnikov, npr. za dodajanje manj priljubljenih plačilnih metod.

Spletna trgovina WooCommerce
Vtičnik WooCommerce omogoča postavitev spletne trgovine.

Enostavnost namestitve: Ko zakupimo spletno gostovanje, običajno dobimo tudi dostop do nadzorne plošče, npr. do nadzorne plošče cPanel. Tam bomo našli ikono Softaculous, s klikom nanjo pa se nam ponudi tudi možnost namestitve sistema WordPress na izbrano domeno. Le nekaj klikov in izpolnjenih polj nas loči do nameščenega sistema oz. postavljene osnovne spletne strani, nato pa že lahko pričnemo z nameščanjem želene grafične predloge, nameščanjem vtičnikov, strukturiranjem strani ter dodajanjem vsebin, slik, galerij itd.

Možnost bloga, portala, foruma: Omenili smo, da na WordPressu lahko temeljijo klasične spletne strani in spletne trgovine. Pravzaprav pa je bil WordPress na samem začetku mišljen zgolj za postavitev blogov, kar seveda lahko storimo še danes. Poleg tega lahko na preprost način postavimo spletni portal, forum, celo pravo socialno omrežje. Z uporabo ustrezne grafične predloge in namestitvijo pravih vtičnikov je možnosti zares veliko.