sreda, 14. september 2016

Bo povpraševanje po SSL certifikatih kmalu mnogo večje?

Kot kaže, bo povpraševanje po SSL certifikatih v letu 2017 zares mnogo večje, kot je bilo do zdaj. Čeprav je že kar nekaj časa prisoten trend rasti spletnih strani, ki so dostopne na zavarovani https:// povezavi, pa bo očitno z novim letom porast še toliko večji. Razlog za to je korporacija Google, ki je napovedala, da bo spletni brskalnik Google Chrome 56 prikazoval obvestilo, da je povezava nezavarovana. Mimogrede, trenutna verzija Google Chrome je 53.

Kje oziroma kdaj se bo torej prikazovalo obvestilo? Od januarja 2017 dalje se bo na spletnih straneh, na katerih bo prek obrazcev možen vpis podatkov (t. i. login websites), obenem pa bodo spletne strani dostopne na povezavi http://, vidno prej omenjeno obvestilo. V angleščini bo prikazano v obliki besedila »Not secure«, prikazovalo pa se bo na levi strani vrstice brskalnika, v katerem je zapisan spletni naslov. Na spodnji sliki si lahko ogledate, kako naj bi izgledalo obvestilo.

Obvestilo o nezavarovani povezavi
Obvestilo o nezavarovani povezavi (ang. Not secure).

Obvestilo, ki bo najprej vidno le na »login« straneh, bo sprva imelo nevtralno ikono s črko i znotraj kroga. Kasneje bo obvestilo vidno na vseh http:// straneh, najprej v načinu za skrito brskanje (ang. Incognito mode), nato pa tudi v običajnem načinu. Tudi samo obvestilo bo precej bolj agresivno, saj bo vključevalo klicaj v rdečem trikotniku.

Obvestilo o nezavarovani povezavi z rdečim trikotnikom
Obvestilo o nezavarovani povezavi z rdečim trikotnikom.

Povpraševanje po SSL certifikatih bo v prihodnjem letu nedvomno postalo mnogo večje. Obiskovalcem bo rdeč klicaj dajal občutek, da se nahajajo na nevarni spletni strani, zato jih bo velik del stran po hitrem postopku zapustilo. Namestitev SSL certifikata bo tako postala nujna tudi za lastnike blogov ter manjše podjetnike, kljub temu da na njihovih spletnih mestih ne bo možno pošiljati ali prejemati podatkov.

Prehod na internetni protokol https je zagotovo korak v pravo smer, v smer večje varnosti in manjše zlorabe podatkov na spletu.

Vir: http://www.gostovanje-spletnih-strani.si/leto-2017-v-znamenju-https/