četrtek, 11. oktober 2012

Spletna stran v barvah - kaj je dobro in kaj ni?


Vsepovsod okoli nas so barve, ki so sestavni del našega vsakdanjega življenja. Marsikdo med nami si ne more predstavljati življenja brez barv. Na podlagi le-teh se odločamo, kaj nam je lepo, kaj si želimo videti in česa si ne želimo. Enaka zadeva je z barvami na spletni strani. Dobre oziroma primerne barve na spletni strani lahko nekoga privabijo, da bo kupil izdelek, lahko pa nekoga tako odvrnejo, da bo nemudoma zapustil spletno strani.

Psihologijo barv smo že omenjali v več člankih, prav tako pa lahko na internetu izvemo marsikaj o tem, kako barve vplivajo na različne vrste ljudi. V tem članku bomo našteli nekaj barv, prav tako pa njihov vpliv na različne vrste ljudi.

Barve spletne strani


Če pregledamo po internetu bomo opazili, da je največ spletnih strani v modri barvi. Modra barva spletne strani je tista, ki stranke najbolj privlači, prav tako pa na spletni trgovini, kjer prevladuje modra barva najhitreje opravi nakup.

Modri barvi sledi črna barva, ki je na spletu prav tako popularna, vendar pa je namenjena predvsem barvi pisave. Črna barva pisave se namreč najlažje bere. Nikar ne izbirajte svetlih barv pisave, saj boste kar "odpihnili" vaše stranke z vaše spletne strani.

Tretja najbolj popularna barva na spletu je zelena barva, ki v strankah vzpodbudi mir in dobro razpoloženje.

Najmanj popularni barvi sta rjava in oranžna.

Če gledamo moške in ženske, ženske najbolj privlači vijolična barva, najmanj pa jih privlači siva. Nasprotno, moške vijolična barva odbija.

Svetujemo vam, da na spletno stran vključite največ tri različne barve, pri tem pa ne upoštevamo črne barve, ki je barva pisave. Ena izmed strani, ki ima vključene tri najbolj popularne barve, je stran za spletno gostovanje in registracijo domen NEOSERV (https://www.neoserv.si/). Ta spletna stran tako vsebuje v velikem odstotku modro barvo, potem zeleno barvo in tudi nekaj rumene barve, ki tudi na spletu velja za veselo in sončno barvo.

Edina barva, ki morda ne spada na to spletno stran, je rdeča barva, ki lahko v nekaterih ljudeh vzpodbudi jezo ali celo bes. Poleg tega pa rdeča barva pomeni tudi pomembnost in energijo, kar pa je za spletno stran lahko zelo pomembmo.

sobota, 6. oktober 2012

Najpomembnejši štirje nasveti za uspešne spletne strani

Razkrivamo štiri nasvete, ki vam bodo pomagali, da bo vaša spletna stran postala uspešna.

1. NASVET

Za vašo spletno stran je zelo pomembno, da je opremljena z najsodobnejšo vsebino in najsodobnejšimi kvalitetnimi informacijami. Poskrbeti morate tudi, da bo ta spletna stran redno osvežena oziroma ažurirana. Ponudnik, pri katerem ste zakupili gostovanje, naj nima preveč obremenjenega strežnika. S tem boste poskrbeli, da se bodo kupci oziroma stranke vedno rade vračale na vašo spletno stran, saj jim bo le-ta zanimiva.

2. NASVET

Če imate spletno stran, ki je namenjena prodaji - npr. spletna trgovina je ena izmed pomembnejših stvari, da je način plačila na tej strani karseda enostaven in strani prijazen. Vaša spletna stran naj vsebuje tudi "košarico". Če boste od stranke zahtevali preveč informacij, se bo stranka počutila ogroženo in vaših izdelkov zagotovo ne bo naročila. Pomembno je tudi, da strankam, ki niso zadovoljne z vašimi izdelki, nudite vračilo denarja brez kakršnih koli pojasnil in vprašanj. Kako naj bi "prodajna stran" izgledala, lahko preverite pri podjetju, pri katerem ste kupili spletno gostovanje.

Uspešne spletne strani


3.NASVET

Skoraj 90% vseh ljudi spletne strani  išče po ključnih besedah in po imenu domene v brskalnikih, kar pomeni da je zelo pomembna optimizacija spletnih strani. Priskrbite si nekoga, ki bo vsak dan objavljal članke na temo vaše spletne strani, ti članki pa bodo vsebovali linke, ki bodo uporabnike spleta vodile na vašo spletno stran.

4. NASVET

Uspešne strani so tudi tiste, ki strankam takoj ko odprejo te spletne strani, prikažejo akcijske ponudbe ter akcijske gumbe v živih barvah, ki pritegnejo pozornost. Dejstvo je, da če bo določen gumb ali ponudba stranko pritegnila, bo na ta gumb ali ponudbo kliknila.

torek, 2. oktober 2012

Kršenje avtorskih pravic je, če nekdo krade z vaše spletne strani!


Marsikdo naleti na situacijo, ko brska po internetu in preverja svojo konkurenco ter kar naenkrat opazi, da je določena vsebina zelo podobna vsebini na njegovi spletni strani ali vsebini na njegovem blogu. Če je vsebina resnično ista pomeni, da je nekdo ukradel vaše delo in je za to odgovoren. Najhuje je, da se ta tat obnaša, da je vsebina njegova in morda z njo celo profitira.

Vaša vsebina mu tudi pomaga k uvrstitvi njegove spletne strani v iskalnikih, kar pomeni, da vas lahko celo prehiti. Možno je celo, da spletni pajki mislijo, da ste vi ukradli vsebino njemu. Kraja spletne vsebine se dogaja bolj pogosto, kot pa mislite. Temu pravimo kršenje avtorskih pravic. Kaj pa zdaj storiti?

Avtorsko zaščitena vsebina


Najprej k preventivi. Dobro je vsake toliko časa preveriti na Googlu ali drugem brskalniku, če je slučajno kdo ukradel vašo vsebino. To preprosto storite tako, da kopirate odseke z vaše spletne strani in bloga, ter jih "poguglate". Če najdete isto vsebino, pomeni, da je nekdo skopiral vašo ali pa da ste morda že prej vi skopirali njegovo. Obstaja celo spletna stran, ki vam pove, če se vsebina vaše spletne strani nahaja še kje drugje, kot pa samo na vaši spletni strani. Dostopna je na spletnem naslovu http://copyscape.com/. Slaba stran te spletne strani je, da je premalo učinkovita za slovenske spletne strani.

Če najdete podvojeno vsebino vaše spletne strani ali vašega bloga, potem morate nujno kontaktirati lastnika te spletne strani in ga vljudno prosite, naj ukradeno vsebino na njegovi spletni strani nemudoma odstrani, poleg tega pa navedite tudi posledice neumika sporne spletne vsebine. Vljudnost je nujna zato, ker je morda lastnik te spletne strani dal svojo stran v izdelavo nekomu drugemu in se sploh ne zaveda, da je vsebina na njegovi strani ukradena.

Če lastnik te spletne strani sporne vsebine ne umakne takoj, kontakrirajte ponudnika spletnega gostovanja, pri katerem gostuje ta spletna stran. Ta ima pravico, da od svoje stranke zahteva odstranitev ilegalne vsebine, v nasprotnem primeru pa lahko ponudnik gostovanja onemogoči delovanje sporne spletne strani.