torek, 2. oktober 2012

Kršenje avtorskih pravic je, če nekdo krade z vaše spletne strani!


Marsikdo naleti na situacijo, ko brska po internetu in preverja svojo konkurenco ter kar naenkrat opazi, da je določena vsebina zelo podobna vsebini na njegovi spletni strani ali vsebini na njegovem blogu. Če je vsebina resnično ista pomeni, da je nekdo ukradel vaše delo in je za to odgovoren. Najhuje je, da se ta tat obnaša, da je vsebina njegova in morda z njo celo profitira.

Vaša vsebina mu tudi pomaga k uvrstitvi njegove spletne strani v iskalnikih, kar pomeni, da vas lahko celo prehiti. Možno je celo, da spletni pajki mislijo, da ste vi ukradli vsebino njemu. Kraja spletne vsebine se dogaja bolj pogosto, kot pa mislite. Temu pravimo kršenje avtorskih pravic. Kaj pa zdaj storiti?

Avtorsko zaščitena vsebina


Najprej k preventivi. Dobro je vsake toliko časa preveriti na Googlu ali drugem brskalniku, če je slučajno kdo ukradel vašo vsebino. To preprosto storite tako, da kopirate odseke z vaše spletne strani in bloga, ter jih "poguglate". Če najdete isto vsebino, pomeni, da je nekdo skopiral vašo ali pa da ste morda že prej vi skopirali njegovo. Obstaja celo spletna stran, ki vam pove, če se vsebina vaše spletne strani nahaja še kje drugje, kot pa samo na vaši spletni strani. Dostopna je na spletnem naslovu http://copyscape.com/. Slaba stran te spletne strani je, da je premalo učinkovita za slovenske spletne strani.

Če najdete podvojeno vsebino vaše spletne strani ali vašega bloga, potem morate nujno kontaktirati lastnika te spletne strani in ga vljudno prosite, naj ukradeno vsebino na njegovi spletni strani nemudoma odstrani, poleg tega pa navedite tudi posledice neumika sporne spletne vsebine. Vljudnost je nujna zato, ker je morda lastnik te spletne strani dal svojo stran v izdelavo nekomu drugemu in se sploh ne zaveda, da je vsebina na njegovi strani ukradena.

Če lastnik te spletne strani sporne vsebine ne umakne takoj, kontakrirajte ponudnika spletnega gostovanja, pri katerem gostuje ta spletna stran. Ta ima pravico, da od svoje stranke zahteva odstranitev ilegalne vsebine, v nasprotnem primeru pa lahko ponudnik gostovanja onemogoči delovanje sporne spletne strani.