četrtek, 11. oktober 2012

Spletna stran v barvah - kaj je dobro in kaj ni?


Vsepovsod okoli nas so barve, ki so sestavni del našega vsakdanjega življenja. Marsikdo med nami si ne more predstavljati življenja brez barv. Na podlagi le-teh se odločamo, kaj nam je lepo, kaj si želimo videti in česa si ne želimo. Enaka zadeva je z barvami na spletni strani. Dobre oziroma primerne barve na spletni strani lahko nekoga privabijo, da bo kupil izdelek, lahko pa nekoga tako odvrnejo, da bo nemudoma zapustil spletno strani.

Psihologijo barv smo že omenjali v več člankih, prav tako pa lahko na internetu izvemo marsikaj o tem, kako barve vplivajo na različne vrste ljudi. V tem članku bomo našteli nekaj barv, prav tako pa njihov vpliv na različne vrste ljudi.

Barve spletne strani


Če pregledamo po internetu bomo opazili, da je največ spletnih strani v modri barvi. Modra barva spletne strani je tista, ki stranke najbolj privlači, prav tako pa na spletni trgovini, kjer prevladuje modra barva najhitreje opravi nakup.

Modri barvi sledi črna barva, ki je na spletu prav tako popularna, vendar pa je namenjena predvsem barvi pisave. Črna barva pisave se namreč najlažje bere. Nikar ne izbirajte svetlih barv pisave, saj boste kar "odpihnili" vaše stranke z vaše spletne strani.

Tretja najbolj popularna barva na spletu je zelena barva, ki v strankah vzpodbudi mir in dobro razpoloženje.

Najmanj popularni barvi sta rjava in oranžna.

Če gledamo moške in ženske, ženske najbolj privlači vijolična barva, najmanj pa jih privlači siva. Nasprotno, moške vijolična barva odbija.

Svetujemo vam, da na spletno stran vključite največ tri različne barve, pri tem pa ne upoštevamo črne barve, ki je barva pisave. Ena izmed strani, ki ima vključene tri najbolj popularne barve, je stran za spletno gostovanje in registracijo domen NEOSERV (https://www.neoserv.si/). Ta spletna stran tako vsebuje v velikem odstotku modro barvo, potem zeleno barvo in tudi nekaj rumene barve, ki tudi na spletu velja za veselo in sončno barvo.

Edina barva, ki morda ne spada na to spletno stran, je rdeča barva, ki lahko v nekaterih ljudeh vzpodbudi jezo ali celo bes. Poleg tega pa rdeča barva pomeni tudi pomembnost in energijo, kar pa je za spletno stran lahko zelo pomembmo.