sreda, 16. januar 2013

Za prva mesta v iskalnikih dobra spletna stran ni dovolj


Spletna stran je dobra, če je naravnana prodajno. Če hočemo imeti dober nastop na spletu, moramo imeti spletno stran, ki vsebuje ključne besede, kvaliteten obisk na spletni strani, dobro optimizirana spletna stran ter dobra tehnična podpora.

Prodajna spletna stran


Dandanes je spletnih strani okoli 500 milijonov in med temi spletnimi stranmi je težko določiti, katera spletna stran je dobra spletna stran. Pa tudi če bi lahko določili, to nebi bilo primerno, saj ima vsaka spletna stran svoj namen, oziroma cilj. Spletne strani, ki so namenjene spletnim vizitkam, to so najenostavnejše spletne strani, morajo biti karseda čiste in pregledne. Na njih ne sme biti veliko elementov.

Nasprotno od spletnih vizitk so spletne trgovine, pa še teh je več vrst. Spletne trgovine s produkti morajo vsebovati čimveč elementov. Elementi, ki ne smejo manjkati so razni gumbi "kupi" in "naroči". Veliko spletnih strani, ki prodajajo en sam izdelek je takšnih, kot če bi bile narejene pol stoletja nazaj. Te spletne strani so sestavljene iz ene same strani, brez podstrani, barve so kar se da žive, med njimi pa prevladujeta rdeča in rumena barva, ki je sicer na spletnih straneh sploh nebi smelo biti (mogoče v izjemno majhnih količinah).

Vsem spletnim stranem, ki imajo navigacijo je skupno, da mora biti ta navigacija čimbolj preprosta. To pomeni, da je meni (npr. storitve, o nas, pogosta vprašanja, itd,..) čim bolj enostaven za uporabo še tako neveščemu uporabniku. Ta meni je tak, ki nam že, ko vstopimo na spletno stran jasno pokaže, kje se določene informacije nahajajo.

Spletna stran mora delovari brezhibno, to pomeni, da ne smete biti nedosegljivi več kot en dan na leto. Večina ponudnikov gostovanja ima dovolj dober uptime serverja za katerokoli spletno stran, tudi najzahtevnejše spletne strani. Gostovanje morate izbirati preudarno. Preveriti morate uporabniško podporo ponudnika. Uporabniško podporo preverite tako, da mu pošljete mail in tako preverite, koliko časa bo določen ponudnik potreboval za odgovor. Cena gostovanja mora biti sekundarna. Veliko je sicer ponudnikov, ki svoje gostovanje ponujajo brezplačno ali po zelo nizko ceni, a načeloma še vedno velja pravilo: če kupite banane, dobite opice.