torek, 24. februar 2015

Kdaj se odločiti za VPS gostovanje?

VPS gostovanje je ena izmed boljših uslug, ki si jo lahko naredite, sploh če ste prišli do točke, ko premišljujete, ali bi se vam morda splačalo investirati v nakup in vzpostavitev lastnega strežnika. Po branju tega prispevka boste gotovo razmišljali drugače in ne, investicija v lasten strežnik se ne splača.

VPS gostovanje
VPS spletno gostovanje

VPS kratica je skrajšana oznaka za Virtual Private Server oz. navidezno privatni strežnik. To v osnovi pomeni, da si z zakupom VPS gostovanja pridobite del prostora na strežniku, ki je samo vaš in imate nad njim popolno kontrolo. Hja, skoraj tako, kot če bi imeli svoj lastni strežnik, a z eno bistveno razliko: z njim ne boste imeli praktično nič generalnih vzdrževalnih del.

VPS gostovanje je primerno predvsem za:
  • napredne uporabnike
  • spletne skrbnike – webmasterje
  • lastnike naprednih in zahtevnih spletnih stran, trgovin in drugih spletnih aplikacij
  • uporabnike, ki imajo dovolj znanja, da se pravilno lotijo tega projekta in bodo na dolgi rok tudi znali vzdrževati vse spletne aplikacije

Če ste se znašli v katerem izmed zgornjih opisov, potem ste pravi kandidat za VPS spletno gostovanje. Tudi če ste samo lastnik spletnega portala in nimate dovolj znanja o upravljanju strežnika, je mogoče čas, da si omislite spletnega skrbnika, ki bo to počel namesto vas.

VPS strežnik
VPS strežnik
VPS gostovanje vam bo končno omogočilo, da boste lahko opravili manjše spremembe ali prilagoditve strežnika – sploh če ste take vrste človek , da si radi uredite stvari po svoje. Res je, da je v primerjavi z  drugimi oblikami gostovanja mesečni strošek višji, a koliko bi šele plačali za vzpostavitev lastnega strežnika? Sploh v primerjavi z deljenim gostovanjem je VPS gostovanje z dražje, ampak tudi po funkcionalnosti se ne more primerjati z njim, saj vam nudi popolnoma drugačno izkušnjo. In če se že zanimate za VPS strežnik/gostovanje, potem tudi verjetno ne spadate med povprečne uporabnike in potrebujete storitev, ki bo delovala nadpovprečno dobro.