torek, 26. maj 2015

Je vaša stran prilagojena mobilnim napravam?

Svetovni trendi narekujejo dostop do spleta preko različnih medijev. Dandanes lahko ljudje do interneta dostopamo praktično s katerokoli pametno napravo. To pomeni, da lahko 'surfamo' po internetu z računalnikom, tabličnim računalnikom ali pa z mobilnim telefonom. Ravno zaradi tega potrebujemo spletno stran, ki je odzivna oziroma 'responsive', kar pomeni, da se sproti prilagaja dimenziji ekratna. Uporabnik tako veliko lažje gleda vašo spletno stran, na takšnih straneh pa je dokazana tudi večja konverzija.

Responsive spletna stran
Responsive spletna stran

Spletne strani še niste prilagodili mobilnih napravam? Zagotovo si boste premislili, ko preberete spodnja dejstva.

Zakaj prilagoditi stran mobilnim napravam?

Spletna stran je kot nekakšna spletna vizitka. Ker ljudje zaradi hitrega tempa življenja vse bolj posegajo po spletu preko telefona ali tabličnega računalnika, moramo imeti temu prilagojeno tudi spletno stran. Če je vaša spletna stran neprilagojena, pomeni, da bo uporabnik težko klikal na gumbe. Oteženo bo sprehajanje po sami spletni strani in seveda tudi branje. Ko pa je spletna stran odzivna, se prilagodijo gumbi, vsebina in ostali elementi glede na velikost zaslona. Uporabnik tako povsem enostavno brska po vaši spletni strani in mnogo lažje najde primerno vsebino, ki jo je iskal.

Mobilnim telefonom prilagojeno spletišče
Je vaše spletišče prilagojeno mobilnikom?
Svetovni trendi narekujejo, da se morajo podjetja prilagajati potrošnikom in ne obratno. Prilagodljiva spletna stran za mobilne naprave je veliko bolj obiskana. Zastrašujoč je tudi podatek, da več kot polovica uporabnikov spletno stran zapusti takoj, ko pride na stran zaradi neprilagojenosti in slabe uporabniške izkušnje. Uporabniki spleta gredo raje h konkurenci, česar pa si lastniki oz. administratorji spletne strani zagotovo ne želimo.

Če še nimate spletne strani, prilagojene mobilnim napravam, je sedaj pravi čas, da to storite. Spletna stran enostavno mora biti prilagojena ljudem na prijazen način. Zagotovo je sedaj zadnji čas, da stopite v korak s svetovnimi trendi. Nikar si ne privoščite slabega obiska spletne strani zaradi neprilagojenosti spletišča mobilnikom in tabličnim računalnikom. Zavedati se je potrebno, da mobilne naprave že danes prevladujejo.

Prav tako pa je dovolj zgovoren tudi podatek, da je Google prilagojenost spletne strani mobilnim napravam vzel v izračun algoritma iskalnih rezultatov v svojem spletnem iskalniku. Tako se spletišča, ki so prilagojena mobilcem, za iskanja, storjena preko mobilnih telefonov, od 21. aprila 2015 pojavljajo v iskalniku na višjih mestih.

Na spodnji povezavi preverite, če vaša stran prestane test prijaznosti mobilnim napravam:
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/