sreda, 10. junij 2015

Registracija domene – nič lažjega kot to!

Je na vašem seznamu želja spletna stran, na kateri bi predstavili sebe ali svoj hobi, vendar ne veste, kje sploh začeti? Registracija domene je tista zadeva, ki jo boste morali opraviti najprej. Naj vam razložimo, kaj domena je. Domena je spletni naslov, sestavljen iz dveh delov – iz imena ter končnice. V primeru spletnega naslova gmail.com ime predstavlja beseda 'gmail', domenska končnica pa je 'com'. Pri registraciji domene boste torej morali vedeti dva podatka o vašem želenem spletnem naslovu.

Registracija domene
Domena je sestavljena iz imena in domenske končnice

Je pomembno, za kaj se odločite? Vsekakor! Predvsem od imena domene je odvisno, kako obiskana bo vaša spletna stran. Če si boste izmislili nekaj zakompliciranega, si tega ne bo nihče zapomnil, zato boste prejeli tudi manj obiskovalcev. Če pa boste izbrali atraktivno ime, ki si ga bo moč zapomniti, hkrati pa bo tudi nakazovalo na vsebino spletišča, obstaja visoka verjetnost, da si ga bodo obiskovalci že ob prvem obisku zapomnili. In če jih bo vsebina spletne strani pritegnila, se bodo z veseljem vračali. To pa naj bi bil primarni cilj vsake spletne strani!

Tudi izbor domenske končnice je pomemben. Sicer ne tako zelo, kot izbira imena, pa vendarle. Za strani v slovenščini je najbolje imeti domensko končnico .si, saj so spletni uporabniki nanjo najbolj navajeni. Poleg nje sta med največkrat videnimi tudi .com in .net, v zadnjem času je na prepoznavnosti veliko pridobila tudi .eu. Lahko pa tudi izstopite iz kroga povprečnosti in registrirate domeno z domensko končnico .me, .guru ali kaj podobnega. Registracija domene z eno izmed ne tako klasičnih končnic običajno stane nekoliko več.

Cena domene
Kakšne so cene domen?
In koliko je za registracijo domene potrebno v povprečju odšteti? Neka povprečna cena .si domene znaša slabih 15 €, za .com in .net boste morali odšteti dobrih 10 €, .eu domena je še cenejša, in ker smo ravno omenili domeni .me in .guru, naj navedemo še njuni okvirni ceni. Cena registracije .me domene znaša okoli 25 €, cena domene .guru pa okoli 40 €. Zneski so okvirni, saj vsak registrar sam določi ceno, po kateri omogoča registracijo.

Če vas skrbi, da vam bo registracija domene povzročala težave, naj vas pomirimo, da vam jih zagotovo ne bo, saj je postopek čisto enostaven. Na spletni strani registrarja boste v za to ustvarjen okvirček morali vnesti ime domene skupaj z domensko končnico, po preverjanju sistema, ali je izbrana domena prosta za registracijo, pa boste morali vpisati še svoje podatke in izvesti plačilo. To je vse, prav nič bolj zakomplicirano kot kupovanje elektronike ali česa podobnega preko spleta. Razlika je le v tem, da vam v primeru registracije domene nanjo ne bo potrebno čakati.

Spletno gostovanje
Potrebovali boste tudi spletno gostovanje

Da boste imeli vse nared za spletno stran, pa boste morali zakupiti še spletno gostovanje. To lahko naredite kar pri istem ponudniku, pri katerem ste registrirali domeno, lahko pa se odločite tudi za drugega – cenejšega in predvsem bolj kvalitetnega.