nedelja, 25. november 2012

Optimizacija vaše spletne strani


Vsebina je kraljica vaše spletne strani. Vsebina mora biti optimizirana za ključne besede, ki se morajo na spletni strani pojavljati v točno določenem razmerju. Optimalno razmerje naj bi bilo 1:16, kar pomeni, da je na vsakih 16 besed ena ključna beseda. Če boste optimizirali vsebino vaše spletne strani, boste na iskalnikih dosegali višje pozicije med naravnimi rezultati. Če vaša spletna stran ponuja določene izdelke, naj ima vsak izdelek svojo podstran in vsaka od teh podstrani naj bo optimizirana za določene ključne besede.

Optimizacija spletnih strani


Ključne besede v iskalnikih:
  • Najprej se odločite, za katere ključne besede boste spletno stran optimizirali.
  • Preverite svojo konkurenco in ocenite, koliko časa boste potrebovali, da bo vaša domena visoko v iskalnikih.
  • Zakupite Google oglaševanje. Z tem programčkom boste čez noč ugotovili, za katere ključne besede se splača optimizirati
  • Keyword Planner je orodje, ki vam bo pomagalo pri ugotavljanju, katere ključne besede se največkrat iščejo.
Optimizacijo spletne trgovine boste najbolje dosegali s pisanjem člankov. Članke boste nato objavljali na registriranih računih na različnih blogih. Dobro je, da se članki objavljajo redno. V en članek je dobro vključiti ključne besede v istem razmerju kot pa na vaši spletni strani - 1:16. Članek naj bo dolg približno 250-350 besed. Pazite le, da članka ne boste kopirali od drugih, saj boste tako pristali med slabimi rezultati v iskalnikih, ali pa vas bodo spletni pajki celo odstranili iz iskalnikov.

četrtek, 11. oktober 2012

Spletna stran v barvah - kaj je dobro in kaj ni?


Vsepovsod okoli nas so barve, ki so sestavni del našega vsakdanjega življenja. Marsikdo med nami si ne more predstavljati življenja brez barv. Na podlagi le-teh se odločamo, kaj nam je lepo, kaj si želimo videti in česa si ne želimo. Enaka zadeva je z barvami na spletni strani. Dobre oziroma primerne barve na spletni strani lahko nekoga privabijo, da bo kupil izdelek, lahko pa nekoga tako odvrnejo, da bo nemudoma zapustil spletno strani.

Psihologijo barv smo že omenjali v več člankih, prav tako pa lahko na internetu izvemo marsikaj o tem, kako barve vplivajo na različne vrste ljudi. V tem članku bomo našteli nekaj barv, prav tako pa njihov vpliv na različne vrste ljudi.

Barve spletne strani


Če pregledamo po internetu bomo opazili, da je največ spletnih strani v modri barvi. Modra barva spletne strani je tista, ki stranke najbolj privlači, prav tako pa na spletni trgovini, kjer prevladuje modra barva najhitreje opravi nakup.

Modri barvi sledi črna barva, ki je na spletu prav tako popularna, vendar pa je namenjena predvsem barvi pisave. Črna barva pisave se namreč najlažje bere. Nikar ne izbirajte svetlih barv pisave, saj boste kar "odpihnili" vaše stranke z vaše spletne strani.

Tretja najbolj popularna barva na spletu je zelena barva, ki v strankah vzpodbudi mir in dobro razpoloženje.

Najmanj popularni barvi sta rjava in oranžna.

Če gledamo moške in ženske, ženske najbolj privlači vijolična barva, najmanj pa jih privlači siva. Nasprotno, moške vijolična barva odbija.

Svetujemo vam, da na spletno stran vključite največ tri različne barve, pri tem pa ne upoštevamo črne barve, ki je barva pisave. Ena izmed strani, ki ima vključene tri najbolj popularne barve, je stran za spletno gostovanje in registracijo domen NEOSERV (https://www.neoserv.si/). Ta spletna stran tako vsebuje v velikem odstotku modro barvo, potem zeleno barvo in tudi nekaj rumene barve, ki tudi na spletu velja za veselo in sončno barvo.

Edina barva, ki morda ne spada na to spletno stran, je rdeča barva, ki lahko v nekaterih ljudeh vzpodbudi jezo ali celo bes. Poleg tega pa rdeča barva pomeni tudi pomembnost in energijo, kar pa je za spletno stran lahko zelo pomembmo.

sobota, 6. oktober 2012

Najpomembnejši štirje nasveti za uspešne spletne strani

Razkrivamo štiri nasvete, ki vam bodo pomagali, da bo vaša spletna stran postala uspešna.

1. NASVET

Za vašo spletno stran je zelo pomembno, da je opremljena z najsodobnejšo vsebino in najsodobnejšimi kvalitetnimi informacijami. Poskrbeti morate tudi, da bo ta spletna stran redno osvežena oziroma ažurirana. Ponudnik, pri katerem ste zakupili gostovanje, naj nima preveč obremenjenega strežnika. S tem boste poskrbeli, da se bodo kupci oziroma stranke vedno rade vračale na vašo spletno stran, saj jim bo le-ta zanimiva.

2. NASVET

Če imate spletno stran, ki je namenjena prodaji - npr. spletna trgovina je ena izmed pomembnejših stvari, da je način plačila na tej strani karseda enostaven in strani prijazen. Vaša spletna stran naj vsebuje tudi "košarico". Če boste od stranke zahtevali preveč informacij, se bo stranka počutila ogroženo in vaših izdelkov zagotovo ne bo naročila. Pomembno je tudi, da strankam, ki niso zadovoljne z vašimi izdelki, nudite vračilo denarja brez kakršnih koli pojasnil in vprašanj. Kako naj bi "prodajna stran" izgledala, lahko preverite pri podjetju, pri katerem ste kupili spletno gostovanje.

Uspešne spletne strani


3.NASVET

Skoraj 90% vseh ljudi spletne strani  išče po ključnih besedah in po imenu domene v brskalnikih, kar pomeni da je zelo pomembna optimizacija spletnih strani. Priskrbite si nekoga, ki bo vsak dan objavljal članke na temo vaše spletne strani, ti članki pa bodo vsebovali linke, ki bodo uporabnike spleta vodile na vašo spletno stran.

4. NASVET

Uspešne strani so tudi tiste, ki strankam takoj ko odprejo te spletne strani, prikažejo akcijske ponudbe ter akcijske gumbe v živih barvah, ki pritegnejo pozornost. Dejstvo je, da če bo določen gumb ali ponudba stranko pritegnila, bo na ta gumb ali ponudbo kliknila.

torek, 2. oktober 2012

Kršenje avtorskih pravic je, če nekdo krade z vaše spletne strani!


Marsikdo naleti na situacijo, ko brska po internetu in preverja svojo konkurenco ter kar naenkrat opazi, da je določena vsebina zelo podobna vsebini na njegovi spletni strani ali vsebini na njegovem blogu. Če je vsebina resnično ista pomeni, da je nekdo ukradel vaše delo in je za to odgovoren. Najhuje je, da se ta tat obnaša, da je vsebina njegova in morda z njo celo profitira.

Vaša vsebina mu tudi pomaga k uvrstitvi njegove spletne strani v iskalnikih, kar pomeni, da vas lahko celo prehiti. Možno je celo, da spletni pajki mislijo, da ste vi ukradli vsebino njemu. Kraja spletne vsebine se dogaja bolj pogosto, kot pa mislite. Temu pravimo kršenje avtorskih pravic. Kaj pa zdaj storiti?

Avtorsko zaščitena vsebina


Najprej k preventivi. Dobro je vsake toliko časa preveriti na Googlu ali drugem brskalniku, če je slučajno kdo ukradel vašo vsebino. To preprosto storite tako, da kopirate odseke z vaše spletne strani in bloga, ter jih "poguglate". Če najdete isto vsebino, pomeni, da je nekdo skopiral vašo ali pa da ste morda že prej vi skopirali njegovo. Obstaja celo spletna stran, ki vam pove, če se vsebina vaše spletne strani nahaja še kje drugje, kot pa samo na vaši spletni strani. Dostopna je na spletnem naslovu http://copyscape.com/. Slaba stran te spletne strani je, da je premalo učinkovita za slovenske spletne strani.

Če najdete podvojeno vsebino vaše spletne strani ali vašega bloga, potem morate nujno kontaktirati lastnika te spletne strani in ga vljudno prosite, naj ukradeno vsebino na njegovi spletni strani nemudoma odstrani, poleg tega pa navedite tudi posledice neumika sporne spletne vsebine. Vljudnost je nujna zato, ker je morda lastnik te spletne strani dal svojo stran v izdelavo nekomu drugemu in se sploh ne zaveda, da je vsebina na njegovi strani ukradena.

Če lastnik te spletne strani sporne vsebine ne umakne takoj, kontakrirajte ponudnika spletnega gostovanja, pri katerem gostuje ta spletna stran. Ta ima pravico, da od svoje stranke zahteva odstranitev ilegalne vsebine, v nasprotnem primeru pa lahko ponudnik gostovanja onemogoči delovanje sporne spletne strani.

ponedeljek, 13. avgust 2012

Neprimerna vsebina vaše spletne strani


Za tiste, ki vašo spletno stran obiščejo prvič in na to, kar prihaja, niso pripravljeni, je zelo pomembno, na kakšno stran vstopajo. Govorili in pojasnili smo že, kakšna mora biti vsebina na vaši spletni strani, danes pa se bomo lotili drugega zornega kota, govorili bomo namreč o NE-primerni vsebini na vaši spletni strani.

Najbolj nadležna stvar, ki se tiče spletnih strani, so nadležni oglasi, ki se prikažejo takoj, ko spletno stran odpremo ali nanjo kliknejo. Ti pop up oglasi so zelo vsiljivi in obiskovalca takoj odženejo. Poleg tega zelo upočasnijo delovanje vaše spletne strani in tudi če izberete najboljše spletno gostovanje, vam to ne bo prav nič pomagalo.

Neprimerna vsebina


Poleg pop-up oglasov je za obiskovalca določene spletne strani najbolj nadležno, če se jim ob vstopu nanjo avtomatsko predvaja glasba ali video. Ne samo, da je nemogoče najti gumb z izklop, te stvari se ponavadi zgodijo ravno ob najbolj neprimernih stranutkih, npr. ko je nekdo v službi.

Poleg teh dveh zelo nadležnih stvari je za spletno stran slabo tudi, če ima nepregledno navigacijo. Navigacija mora biti namreč takšna, da jo obiskovalec osvoji že v treh sekundah. 70% obiskovalcev, ki navigacije ne osvojijo v nekaj sekundah, zapusti stran.

nedelja, 5. avgust 2012

Registracija .INFO domene


.info je generična vrhnja domena (gTLD - GENERIC TOP LEVEL DOMAIN) v domenskem sistemu na internetu. Domena izvira iz angleške besede information, kar nam pove, da domena namenjena spletnim stranem, ki so izvor določenih informacij. Obstajati je začela leta 2001 in je velikokrat alternativa .com, .net in .org domenam.

.info domena


Pogoji za registracijo domene .info so enaki kot pogoji za ostale generične top domene. Domena lahko vsebuje znake, ki so določeni pravilih za domenska imena. Dovoljeni do znaki standardne pisave, torej črke A-Z, številke 0-9 ter eden pod posebnih znakov, pomišljaj ali vezaj. Ta dva znaka ne smeta stati na začetku ali na koncu domene. .info se lahko registrira za obdobje enega do desetih let.

Možnosti, oz. registrarjev za registracijo .info domene je v Sloveniji kar precej. Registracija je zelo preprosta, potreben je samo dostop do interneta in vaša bančna kartica

petek, 20. julij 2012

Nakup domene kot investicija?


Vsaka domena je lahko registrirana samo enkrat, kar pomeni da je vsaka domena unikat. Unikati pa imajo svojo vrednot, ki se je ne da vnaprej ovrednotiti, znano je le, da se v večini primerov ta vrednost povečuje. In ravno v tej vrednosti, ki se povečuje je čar naložbe v domeno.

Pred nakupom domene je potrebno vedeti, kaj so premium domene, to so domene, ki ob nakupu dosegajo najvišje zneske. Vemo, da so te domene jasne, kratke in predvsem hitro zapomljive. Taka premium domena je npr. insure.com ali sex. com, ki sta pri prodaji dosegli rekordna zneska, 16 in 14 milijonov ameriških dolarjev.

Si predstavljate, da kupite domeno za 15 eurov, pa je čez 5 let vredna 7.000 evrov? Ne?

Nakup domene - investicija


Prva .si domena, ki je dosegla visok znesek pri prodaji, je bila domena Pep.si, ki je bila leta 2005 kupljena za 15 evrov, leta 2010 pa prodana za 10.000 ameriških dolarjev, torej 7.000 eurov. Ta primer nam pove, da je nakup domen lahko dobra investicija oziroma se da z njimi lepo zaslužiti.

Pri nakupu domen ni najbolj pametno, da kupite ime kakšne znane blagovne znamke, npr apple.si, ali google.si. Vsi takšni primeri nakupov se nampreč končajo z tožbami in "valjanjem" po sodiščih, kar vam namesto zaslužka prinese še dodatne stroške, ki ponavadi niso tako zelo nizki.

ponedeljek, 21. maj 2012

Nasveti do uspešnih spletnih strani


Postavitev spletne strani, pa naj bo spletna stran za vas, za vaše podjetje, ali za drugo osebo, je dandanes zelo preprosta reč. Registracija domene je mogoča v samo nekaj minutah, ponudnikov spletnega gostovanja je več kot gob na dežju, nadzorne plošče pa vam omogočajo preprosto upravljanje z vašo spletno stranjo.

Vendar pa je zelo zahtevno postaviti spletno stran, ki bo privabljala vaše stranke in spletno stran, h kateri se bodo te stranke rade vračale. Vabljiva spletna stran je ključnega pomena za vas, zato bomo v tem članku povedali par stvari, ki jih bi morala vsebivati vsaka uspešna spletna stran.

Uspešna spletna stran


1.) Spletna stran mora vsebovati preprost dostop do vseh vrst informacij

Poskrbeti morate, da bo vaša stranka lahko dostopala do informacij o vas ali o vašem podjetju. Na vaši strani mora biti vaš kontaktni naslov - email, vaša telefonska števila, va fizični naslov in tudi zemljevid, ki bo povedal, kako prit do vas. Strankam boste z vsemi temi stvarmi zelo olajšali delo in poskrbeli, da bo v brskalnik ime vaše domene vpisala še mnogokrat.

2.) Uvodne strani v Flashu so OUT!

Flash na spletni strani vam lahko naredi več škode kot koristi. Je izjemno nepraktičen z vidika hitrosti nalaganja in delovanja spletne strani, in tudi če ste si izbrali najboljše spletno gostovanje, vam bo stran narejena v flashu delovala počasneje. Zaradi počasnega delovanja, bodo vaše stranke vašo spletno stran zapustile hitreje, to pa za vas pomeni precej nižje mesto v iskalnikih.

3.) Vključite družabne medije in videoposnetke

Dandanes so družabni mediji tako razviti, da jim lahko rečemo kar "gonilo" interneta. Poskrbeti morate, da vaša spletna stran ne bo pozabljena. To lahko preprosto naredite tako, da spletni strani ustvarite Facebook račun, YouTube račun, Twitter račun ali Flick profil. Poleg tega lahko na vašo spletno stran vključite tudi kakšen videoposnetek - saj veste, slika pove več kot 1000 besed.

petek, 18. maj 2012

3 stvari za uspešno trgovanje


E-marketing postaja vse bolj zahteven. Če hočete biti pri njem učinkoviti, preberite naslednji članek, v njem bomo namreč opisali 3 stvari, ki bi jih morali poznati vsi marketniški strokovnjaki.

Kot uspešen trgovec morate biti pozorni na tri stvari:
  • kvalitetno ponudbo
  • dodelam e-mail seznam
  • veliko mero kreativnosti

Poleg tega pa naj bo ime domene za vašo spletno trgovino izvirno in takšno, da si ga bodo vaše stranke dobro zapomnile.

Uspešno trgovanje


VAŠA PONUDBA

Vašo ponudbo si mora potencialni kupec želeti. Če si namreč nekdo določeno stvar želi, in je ta stvar dobra, potem se k tej stvari rad vrača. Vse potencialne kupce je treba z nečim prepričati, da se vrnejo k vam.

To boste zelo enostavno dosegli z:
  • Popusti (popusti v različnih vrednnostih - od 30% pa vse do 70% so odlična priložnost za pridobitev strank).
  • Kupite tri izdelke, plačate dva ali dva izdelka za ceno enega izdelka.
  • Darilo ob nakupu ali darilo za vse tiste, ki se naročijo za prejemanje vaših e-sporočil.

Spročila in ponudbe, ki jih boste pošiljati svojim strankam, morajo biti takšni, ta bodo stranke pozvali k nakupu izdelkov v vaši spletni trgovini. Slike v vaših sporočilih ne smejo biti prevelike, ker se bo tako to sporočilo predolgo nalagalo. Poleg tega morate poskrbeti, da bo to sporočilo kompatibilno z vsemi odjemalci e-pošte.

Komunikacija preko e-maila je v zadnjem času postala bolj pogosta kot komunikacija preko telefona. Zato je izvirna vsebina, ki povrhu tega še lepo izgleda (je strankam privlačna) pravi magnet za kupce. Če email ne bo privlačen, ali pa boste uporabili samo eno barvo, kot da bi poslali navadno pošto, kupcev ne boste pritegnili, ampak jih boste samo odgnali.

sreda, 9. maj 2012

Zakaj imeti lastno spletno stran?


Sploh ni pomembno, kakšna je vaša strast, če jo hočete deliti z drugimi, potem je spletna stran ključnega pomena za vas. Če imate svojo spletno stran, lahko z drugimi obiskovalci ali strankami komunicirate brez meja. S spletno stranjo lahko povečate dobiček za več kot 100%. Dokazano je tudi, da preko 70% ljudi pred vsakim obiskom fizične trgovine pregleda ponudbo na spletu. V Sloveniji uporabja splet že preko en milijon ljudi.

Z vašo spletno stranjo se predstavite celotni svetovni publiki. Edina ovira pri oblikovanju vaše spletne strani je samo vaša domišljija. Kot smo že prej omenili, ni važno ali s spletno stranjo predstavljate sebe, svoje podjetje ali svoj hobi. Če npr. radi slikate, potem na svoji spletni strani predstavite svoje umetnine. Če ste pri tem še začetnik je spletna stran idealna za vašo predstavitev in morda tudi zaslužek. Če imate izkušnje in znanje pri rožah, lahko vaša spletna stran ponudi informacije o tem.

Gostovanje in domene Neo-Serv


Internetna predstavitev je tudi najbolj poceni možnost za vašo predstavitev. Za manj kot 0,50 evrov na mesec lahko imate svojo spletno stran, domeno in gostovanje pa lahko pri zelo zanesljivem spletnem ponudniku gostovanja zakupite tukaj. NEOSERV je podjetje z 11 letno tradicijo, ki svojim strankam ponuja zanesljivo in ugodno spletno gostovanje in registracijo domen. Podjetje je znano po svoji odlični tehnični podpori, ki vas nikoli ne bo pustila na cedilu.

ponedeljek, 2. april 2012

Gostovanje spletnih strani (1. del)

Spletno gostovanje oz. z drugimi besedami gostovanje spletnih strani omogoča pravnim in fizičnim osebam da svoje strani objavijo na spletu. Ko so strani objavljene na spletu, jih obiskovalci spleta lahko vidijo. Poleg gostovanja spletne strani to gostovanje vlključuje tudi gostovanje spletne pošte. Gostovanje deluje tako, da zakupimo za svojo spletno stran določen prostor na strežniku.

Gostovanje


Ponudniki gostovanja v Sloveniji v svojo ponudbo vključujejo različne pakete gostovanja, ki se med seboj razlikujejo po tem, kolikšna je količina prenosa podatkov ter po količini zakupljenega prostora na strežniku. Med osnovne stvari, ki jih prejmemo pri spletnem gostovanju so elektronska pošta, možnost kreiranja MySQL baz zer drugi dodatki. Za kakršen paket se bomo odločili, je odvisno potreb, ki jih imamo za našo spletno stran- Če hočemo gostovati preprosto oz. nezahtevno spletno stran ne potrebujemo veliko prostora in velike količine prenosa podatkov. Za take strani sta pri gostovanju in registraciji domen Neo-Serv.net primerni beli paket gostovanja in zeleni paket gostovanja.

nedelja, 1. april 2012

Ko poteče .SI domena

Včasih se zgodi, da .si domena preteče – bodisi zato, ker jo lastnik pozabi podaljšati, bodisi ker je enostavno ne potrebuje več. Ker se pojavljajo številna vprašanja, kaj se dogaja z domeno po preteku, smo se odločili, da bomo to »skrivnost« razkrili.

Karantena

Vzemimo naključno .si domeno – racek.si. Domen je bila registrirana 1.12.2010, zato je 1.12.2011 potekla. Kaj pa zdaj?

KARANTENA

Če ste se odločili, da domene ne potrebujete več, oziroma ste jo pozabili podaljšati, domena zapade v karanteno – to stanje nastopi natanko eno leto po registraciji (oz. po toliko letih, za kolikor ste domeno registrirali), torej 1.12. 2011 ob 11h, ko Arnes osveži bazo podatkov o domenah. 

KAJ SPLOH JE KARANTENA?

Domena je v karanteni, če je registrirana, vendar je Arnes v skladu s Splošnimi pogoji umaknil kazalce na domenske strežnike za to domeno iz vrhnjega DNS strežnika za .si. Spletna stran na tej domeni in elektronski naslov ta čas ne delujeta, ni pa še na voljo za registracijo drugim osebam.

KAJ SE DOGAJA Z DOMENO V ČASU KARANTENE?

Domena, ki je v karanteni, je v 30 dneh od zapadlosti dosegljiva za registracijo vam in nikomur drugemu. Torej imate čas vse do 1.12.2012 in potem še 30 dni od tega datuma, da domeno registrirate.

Torej, med karanteno lahko:

• podaljšate registracijo domene
• prenosete domeno na drugega nosilca
• zamenjate registrarja

nedelja, 18. marec 2012

Podaljšanje vaše domene

Registrirano domeno, ki bo kmalu potekla, lahko podaljša le lastnik te domene oz. nekdo, ki z to domeno upravlja. Podaljšamo jo lahko za obdobje enega do desetih let, to pa lahko storimo na več načinov:

1. način: Domeno podaljšamo pri trenutnem registrarju.
2. način: Domeno lahko prenesemo k novemu registrarju, če s trenutnim nismo zadovoljni.

Podaljšanje domene


Približno mesec dni preden ta domena poteče, boste na vaš email naslov prejeli opozorilo o poteku domene in navodilo, kako domeno podaljšati. Brez skrbi, proces podaljšanja domene je zelo enostaven proces. Domene se lahko podaljšajo tudi ko že pretečejo. Na voljo imate 30 dni, vendar pozor, pri nekaterih domenskih končnicah lahko nastanejo dodatni stroški. Po tem obdobju enega meseca bo domena suspendirana in kmalu za tem izbrisana. Takoj ko je domena izbrisana, postane na boljo za registracijo
vsem.

Domeno je zelo pomembno podaljšati ob pravem času. Če je ne boste, bo ta, kot smo že prej omenili, po določenem času postala dosegljiva vsem. Poleg tega bodo prenehali delovati tudi vaša elektronska pošta in vaša spletna stran.

sobota, 3. marec 2012

Varnost domen na spletu - .SI domena je varna

Na spletu je veliko različnih tveganj, ki so do danes postala že globalni problem. Ta tveganja pa se, če jih pogledamo glede na domenske končnice, zelo razlikujejo. Ponavadi prinaša ravno registracija najbolj popularnih domenskih končnic največje tveganje. Da bi ugotovili, kako "nevarne" so različne domenske končnice in spletne strani, je podjetje McAfee opravilo raziskavo, ki so jo poimenovali "World's riskiest domains", oz. najbolj tvegane domenske končnice.

Varnost domenskih končnic


V raziskavo je bilo vključenih kar okoli 160 vrhnjih domenskih končnic in okoli 40 milijonov spletnih strani. Po rezultatih raziskave sodeč je najbolj nevarna domenska končnica .info. Pri tej končnici imate skoraj 8% možnosti, da naletite na okuženo oz. nevarno spletno stran. Na drugo mesto se je uvrstila najpopularnejša .com s 5,5% nevarnimi spletnimi stranmi. Na prvo mesto najmanj nevarnih domenskih končnic se je zavihtela domenska končnica .com. Ugotovljeno je bilo, da nevarnih spletnih strani s to končnico sploh ni.

Slovenska vrhnja domena .si je po raziskavi na 3 mestu najmanj nevarnih domenskih končnic. Pri .si imate samo 0,2% možnosti, da naletite na okuženo oz. potencialno nevarno spletno stran.

torek, 21. februar 2012

Obudite domeno iz karantene

Znajdete se v situaciji, ko ste želeli odpreti svojo spletno stran a ste zgroženi ugotovili, da le-ta ne dela. Ko ste panično raziskali kaj se je z vašo spletno stranjo zgodilo, ste ugotovili da vam je potekla domena in da je zdaj v karanteni. Domena bo spet vaša, zato ohranite mirne živce in ne zganjajte panike.

Domena v karanteni

Če želite domeno podaljšati, je vse kar morate storiti to, da kontaktirate podjetje, ki vam je domeno registriralo, oz. vašega registrarja domene. Lahko se seveda dogovorite tudi, da vašo domeno prenese k drugemu registrarju, če s sedanjim niste zadovoljni. V bistvu vam to, da zamenjate registrarja tudi toplo priporočamo, saj če je pustil zadevo tako daleč, da vam je domena potekla, potem resnično ni pravi za vas. Dobrega in zanesljivega registrarja, ki vas ne bo pustil na cedilu lahko najdete tukaj. Če pa kljub večkratnim opozorilom o poteku vaše domene niste ukrepali, potem ste sami krivi za nastalo situacijo.

Ne pozabite, domena je v karanteni samo 30 dni. To je sicer dovolj časa, da se zmigate in podaljšate preteklo domeno. Če tega ne storite bo domena dokončno izbrisana in na voljo za registracijo tistim, ki jim je Arnes med obdobjem karantene preprečil registracijo vaše domene. Če pogledamo statistike je skoraj polovica preteklih domen registrirana že 5 minut po izbrisu.

nedelja, 19. februar 2012

Jugoslovanska domena .YU

Domena .yu, ki je bila s seznama dovoljenih domenskih končnic umaknjena leta 2006, je bila country code top level domain (ccTLD), torej vrhnja domena za Jugoslavijo. Nastala je leta 1989 in je bila najprej uporabljena za Socialistično federativno republiko Jugoslavijo. Ko je Jugoslavija razpadla, je domena prešla v roke Sloveniji, dokler se ni leta 1994 vrnila k Federativni Republiki Jugoslaviji. Z domeno so upravljali v Ljubljani.

Jugoslovanska zastava


Že zgoraj smo omenili, da je bila domena umaknjena s seznama šele leta 2006, čeprav se je Jugoslovanska republika v Srbijo in Črno goro preimenovala že v letu 2003. .yu sta torej zamenjali končnici .rs, ki označuje Srbijo in .me, ki označuje Črno Goro.

Kar se Slovenije tiče, smo Slovenci najprej hoteli končnico .sl, a je bila ta že zasedena kot Country code top level domain (ccTLD), torej vrhnja domena za Sierro Leone. Tudi končnice .si Slovenija ni takoj dobila, saj je bila najprej potrebna potrditev sprejema v Združene Narode, kar se je zgodilo 22. maja 1992. Tako so se prve domene z domensko končnico .si lahko registrirale v drugi polovici leta 1992.