torek, 17. november 2015

Katere prednosti odlikujejo WordPress?

O WordPressu smo na našem blogu pisali že dvakrat. A ker gre za tako priljubljen in hkrati razširjen CMS sistem, smo se odločili, da predstavimo še njegove bistvene prednosti. Na ta način bo tudi postalo jasno, zakaj je sistem uporabljen tako množično.

WordPress
WordPress je najbolj razširjen CMS (Content Management System).

Naj za začetek na hitro ponovimo, kaj WordPress sploh je. Gre za odprtokodni sistem, kar pomeni, da je brezplačno dostopen vsem uporabnikom spleta. Na sistemu lahko na preprost način postavimo spletno stran, prek sistema pa tudi enostavno urejamo in dodajamo vsebine, slike ipd.

WordPress – prednosti


Znanje dizajniranja/programiranja ni potrebno: Načrtovalci in programerji WordPressa so opravili odlično nalogo, saj so sistem oblikovali tako, da ga brez težav uporabljajo tudi posamezniki, ki niso vešči dizajniranja ter programiranja.

Enostavnost uporabe: WordPress je zelo intuitiven sistem. V svojem jedru je zelo zmogljiv in funkcionalen, medtem ko je administracija izredno pregledna in preprosta za uporabo. Možnosti nastavitev je sicer precej, a vse so zelo jasne, pregledne in uporabniku prijazne.

Enostavnost uporabe
WordPress odlikuje izjemna enostavnost uporabe.

Velik nabor grafičnih predlog: Uporabnikom WordPressa so na voljo številne grafične predloge, tako brezplačne kot plačljive. Brezplačna grafična predloga pomeni nekoliko manjšo unikatnost, plačljiva pa nekoliko večjo. Vsekakor tudi plačljiva predstavlja precejšen prihranek v primerjavi s popolnoma unikatnim dizajnom. A tudi to je možno – da grafično predlogo izdelamo sami oz. jo naročimo pri oblikovalcu, nato pa jo vgradimo v WordPress.

Razširljivost sistema: WordPress nam sam po sebi nudi veliko funkcionalnosti, a ne vseh. Praktično vsaka spletna stran ima kontaktni obrazec, ki ga zgolj z osnovnim sistemom ne moremo dodati na stran. Takšno težavo zelo preprosto rešimo z namestitvijo vtičnika. Tudi vtičniki so brezplačni in plačljivi – v večini primerov vse »pomanjkljivosti« WordPressa odpravimo z brezplačnimi vtičniki, za bolj dodelane in napredne funkcionalnosti pa moramo seči v denarnico.

Možnost spletne trgovine: Na sistemu WordPress lahko temelji tudi spletna trgovina. Tudi v tem primeru si pomagamo z namestitvijo vtičnika – daleč najbolj priljubljen je vtičnik WooCommerce, ki poganja velik delež spletnih trgovin na svetovnem spletu. Vtičnik je brezplačen in zelo zmogljiv, v večini primerov pa še vseeno potrebujemo nekaj dodatnih vtičnikov, npr. za dodajanje manj priljubljenih plačilnih metod.

Spletna trgovina WooCommerce
Vtičnik WooCommerce omogoča postavitev spletne trgovine.

Enostavnost namestitve: Ko zakupimo spletno gostovanje, običajno dobimo tudi dostop do nadzorne plošče, npr. do nadzorne plošče cPanel. Tam bomo našli ikono Softaculous, s klikom nanjo pa se nam ponudi tudi možnost namestitve sistema WordPress na izbrano domeno. Le nekaj klikov in izpolnjenih polj nas loči do nameščenega sistema oz. postavljene osnovne spletne strani, nato pa že lahko pričnemo z nameščanjem želene grafične predloge, nameščanjem vtičnikov, strukturiranjem strani ter dodajanjem vsebin, slik, galerij itd.

Možnost bloga, portala, foruma: Omenili smo, da na WordPressu lahko temeljijo klasične spletne strani in spletne trgovine. Pravzaprav pa je bil WordPress na samem začetku mišljen zgolj za postavitev blogov, kar seveda lahko storimo še danes. Poleg tega lahko na preprost način postavimo spletni portal, forum, celo pravo socialno omrežje. Z uporabo ustrezne grafične predloge in namestitvijo pravih vtičnikov je možnosti zares veliko.

petek, 9. oktober 2015

Kaj mora o spletnem gostovanju vedeti začetnik?

Si prizadevate dobiti odlično gostovanje za svojo internetno stran, ki bo ne samo brezhibno delujoče, temveč bi ga lahko dobili tudi ugodno? Skušate priti do ideje, kako izbrati zares dobrega ponudnika za vaše spletno gostovanje? Mogoče pa se ne znajdete popolnoma med najrazličnejšimi možnostmi gostovanja, zato vam ni povsem jasno, kaj sploh potrebujete?

Spletno gostovanje
Že veste, kje boste zakupili spletno gostovanje?

Na medmrežju lahko najdete nepregledno število različnih ponudb gostovanja. Prav zaradi tega si je za premislek o tem, kateri paket kupiti, nujno vzeti na voljo dovolj časa. Takšna zadolžitev ni enostavna, zagotovo največkrat pa bodo imeli nevšečnosti s to nalogo začetniki.

Izbiranje ponudbe lahko poenostavite, če si zapomnite nekaj enostavnih nasvetov. Želite si ponudnika storitve, ki vam bo na voljo v vsakem trenutku. Tehnična pomoč je torej tisti kriterij, ki loči kakovostnega ponudnika od povprečnega.

Tehnična podpora
Tehnična podpora
Najzanesljivejše gostovanje mora, skupaj s 24-urno tehnično podporo, omogočati tudi brezhibno delovanje strežnikov, kjer je shranjena vaša internetna stran. To je bistveno, saj bo vaša spletna stran le tako ves čas dostopna bralcem. Morebiti ste mnenja, da je potrebno za tako gostovanje zapraviti čisto preveč denarja. Naj vam povemo, da to ne drži, saj je mogoče tudi resnično kakovostno gostovanje zakupiti za razmeroma nizek znesek.

Skrbno preverite vse možnosti, saj boste tako brez dvoma našli gostovanje, kot ga želite. Ne prezrite določenih popustov, s katerimi lahko občutno privarčujete. Čeprav na spletu obstajajo tudi številne ponudbe za brezplačno gostovanje, se tega na vsak način izognite, saj ima, kot večina drugih brezplačnih storitev, tudi ta precej pomanjkljivosti.

Pri različnih ponudnikih je možno najti različne možnosti gostovanja, a pazite, saj paketi morda niso prilagojeni zahtevam vaše internetne strani. Zato pred zakupom spletnega gostovanja trikrat preverite, kaj vse potrebuje vaša spletna stran, dobro preverite tudi pakete ponudnika, prav tako pa ga v primeru vprašanj povprašajte za svetovanje o vrsti storitve in paketu. Zaupanja vreden ponudnik vam bo z veseljem svetoval in odpravil vse morebitne dvome.

Slovenski ponudnik gostovanja NEOSERV je že poskrbel za hitre SSD strežnike, ki poleg zanesljivosti skrbijo tudi za izjemno odzivnost. Svetujemo vam, da preverite tudi njihove pakete.

ponedeljek, 14. september 2015

Optimizacija hitrosti WordPress strani

Med množico CMS sistemov in ponudnikov izdelave spletne strani se je včasih kar težko odločiti, kaj izbrati. Dejstvo je, da se daleč največja večina uporabnikov odloči za sistem WordPress, ki v svetu velja za najbolj priljubljenega, izjemno preprostega za uporabo in prilagodljivega. Na WordPressu temelječo spletno stran lahko postavimo v praktično enem dnevu, s pomočjo brezplačnih ali plačljivih dizajnov izberemo želeno grafično predlogo, z namestitvijo vtičnikov pa poskrbimo za celo vrsto dodatnih funkcionalnosti.

WordPress
WordPress - Content Management System

Vse lepo in prav. Spletna stran izgleda lepo, vsebine in slikovnega materiala je dovolj, vtičniki pa so poskrbeli, da stran omogoča vse, kar si želimo. Kaj pa hitrost? Kako je z odzivnostjo spletnega mesta? Se le-to našim obiskovalcem prikaže takoj, ko kliknejo na povezavo oz. v URL vrstico vtipkajo naš spletni naslov? Zavedati se moramo, da z vsako dodatno sekundo, ko se spletna stran nalaga, izgubljamo obiskovalce. S tem pa seveda tudi potencialne stranke.

Ozko grlo
Poiščimo ozko grlo.
Če nam spletna stran deluje počasi, se moramo najprej vprašati, kje je ozko grlo. Vprašati se torej moramo, zaradi česa prihaja do neodzivnosti. Najprej preverimo spletno stran. Namestimo si WordPress vtičnik P3 (Plugin Performance Profiler) in z njim preverimo, kaj nam upočasnjuje sistem. Nato poskusimo vtičnike, ki so najbolj požrešni, izklopiti. Ponovno preverimo, če stran deluje hitreje. Vse vtičnike, ki jih za pravilno delovanje spletne strani ne potrebujemo, odstranimo. Prav tako izbrišimo tudi vse neaktivne grafične predloge.

Naslednja stvar, s katero lahko močno pohitrimo spletno stran, predstavlja caching. Namestimo si WordPress vtičnik W3 Total Cache in si nastavimo predpomnjenje brskalnika in slik. Prav tako s pomočjo vtičnika vključimo minifikacijo CSS in JS datotek. Če imamo teh datotek več, jih združimo v eno (torej v eno CSS in v eno JS datoteko).

Priskrbimo si hitro odzivno spletno gostovanje. Najbolje bo, da poiščemo ponudnika, ki že uporablja SSD tehnologijo, saj so strežniki z vgrajenimi SSD diskovnimi enotami mnogo hitrejši od strežnikov s HDD enotami. Hitro in odzivno spletno gostovanje je temelj, da naša spletna stran sploh lahko deluje hitro. Če je strežnik počasen, poiščimo novega ponudnika.

torek, 25. avgust 2015

Vam spletna stran pogosto ne deluje?

Ali med pregledovanjem svetovnega spleta sem ter tja obiščete tudi svojo spletno stran? Je ta vedno dosegljiva? Če se vam je že večkrat zgodilo, da do svoje spletne strani niste imeli dostopa, je vsekakor čas, da raziščete, zakaj se to dogaja. Marsikomu spletna stran predstavlja pomemben vir dohodka ali vsaj pomemben vir pridobivanja novih strank, zato je vsekakor pomembno, da je vedno dostopna.

Vir dohodka
Marsikdo živi od zaslužka na spletu.

V kolikor do spletne strani pogosto ne morete dostopati sami, pomeni, da skoraj zagotovo do nje nimajo dostopa tudi drugi spletni uporabniki seveda le v primeru, ko lahko brez težav dostopate do drugih spletnih strani. V nadaljevanju si oglejmo, kateri so lahko možni razlogi za nedelovanje strani.

Napaka pri posodabljanju spletne strani


Eden izmed pogostejših razlogov, da stran ne deluje, je napaka, do katere pride med posodabljanjem CMS sistema, vtičnikov ali grafične predloge. Še najpogosteje so za napako odgovorni vtičniki, ki jih njihovi avtorji bolj ali manj pogosto posodabljajo. Lahko se zgodi, da se vam avtomatsko posodobi CMS (npr. WordPress), kakšen izmed vtičnikov pa po novem ni več kompatibilen z novo verzijo sistema.

Posodobitev spletne strani
Bo posodobitev spletne strani uspešna?

Prav tako pa je lahko obratno. Sistemske posodobitve imate izključene, vklopljeno pa imate avtomatsko posodabljanje vtičnikov, kar lahko privede do tega, da po posodobitvi vtičnika CMS z njim ni več kompatibilen. V takšnem primeru ni nič nenavadnega, če se vam spletna stran 'podre'.

Težave na strani ponudnika spletnega gostovanja


Razlog za nedelovanje spletišča je lahko tudi na strani ponudnika spletnega gostovanja. V nekaterih primerih ste za to, da stran ni dostopna, krivi sami, v drugih pa ponudnik. Oglejmo si najprej primer, kjer ste za nastalo situacijo odgovorni sami.

Ko ste zakupili spletno gostovanje, ste sprejeli pogoje poslovanja. V njih je pogosto zapisano, koliko strežniških kapacitet pripada posameznemu uporabniku (npr. uporaba CPU). Če kapacitete večkrat presežete, vam ponudnik gostovanja lahko izklopi paket gostovanja. Nekateri ponudniki vas o tem predhodno obvestijo, medtem ko večina paket izklopi brez predhodnega obvestila.

Za nedostopnost spletne strani je lahko odgovoren tudi ponudnik. Ko je povezava strežnika s svetovnim spletom prekinjena, vse domene, ki gostujejo na strežniku, prenehajo delovati. To pomeni, da vse spletne strani postanejo nedosegljive. Da spletne strani sem ter tja ne delujejo, je povsem razumljivo, saj morajo ponudniki na strežnikih včasih izvajati varnostna dela. Ta se v večini primerov izvajajo ponoči, ko na spletiščih ni veliko obiskovalcev.

Povezava strežnikov s spletom
Strežnik mora biti ves čas povezan s spletom.

Veliko ponudnikov spletnega gostovanja ima na spletni strani zapisano, kolikšna je zanesljivost strežnikov. Podatek je izražen v %, pove pa, koliko časa je strežnik povezan s spletom. Ste zasledili podatek, da ponudnik zagotavlja 99 % zanesljivost strežnika? Po vsej verjetnosti gre za zaupanja vrednega ponudnika. Sicer pa imate po zakonodaji 30 dni časa, da dobite povrnjeno kupnino, če s storitvijo niste zadovoljni.

četrtek, 23. julij 2015

SSL certifikati – varnost spletnih podatkov

SSL certifikat
SSL certifikat
SSL certifikati so zelo dobra zaščita in varnost za vsakogar, ki uporablja spletne strani in na njimi izvaja prenos podatkov. Za osebne podatke si vsekakor ne želimo, da zaidejo v napačne roke, saj nam lahko takšni zapleti povzročijo hude težave. Kar se tiče osebnih podatkov, transakcijskih računov in podobno, kar je povsem zaupne narave, je pomembno, da ostanejo samo z vami in da jih ne delite z nikomer.

Za izboljšanje varnosti poskrbi SSL certifikat, ki ga lahko zakupite pri ponudniku spletnega gostovanja. Namestitev certifikata je povsem avtomatizirana in lastnik oz. uporabnih računalnika namestitev izvede preko nadzorne plošče za upravljanje domen in gostovanja.

Kako izberemo SSL certifikat?


Najprej je pomembno vedeti, za koga je potreben SSL certifikat in za koga je potrebna varnostna zaščita. Poleg tega je potrebno vedeti tudi, ali je certifikat za fizične osebe, samostojne podjetnike, velika podjetja, mikro podjetja, ... Še večjo in bolj poostreno varnost potrebujejo podjetja, ki imajo svoje spletne strani. Najvišjo stopnjo zaščite pa potrebujejo vse spletne strani oziroma e-trgovine, ki preko svojih strani dovoljujejo možnost uporabe transakcijskih prenosov.

Transakcije na spletu
Zavarujte spletne transakcije z varnostnim certifikatom.

Za vsako osebno in zasebno pomembno stvar je najbolj važno, da je nameščena popolna varnost in sicer takšna, ki jo nudi ustrezen SSL (Secure Sockets Layer) certifikat. Podjetja imajo poleg transakcij še druge pomembne dokumente, račune in zaupne podatke, ki so podjetje pripeljale do uspeha oz. ga še vedno držijo pri uspehu, in te je potrebno dobro zaščititi.

SSL certifikat pomemben za občutljive prenose


Vsi se dobro zavedamo, da vsakodnevno preko spleta preide nešteto osebnih in drugih podatkov. Nekateri podatki so za v javnost, drugi pa vsekakor ne. Najbolj občutljivi podatki so transakcijski prenosi, finančni in osebni podatki, ki so vsekakor zaupni. SSL certifikat, ki je nameščen na strežniku, pa uporabniku nudi dobro zaščito, s katero bodo podatki spletnega obiskovalca na varnem. Veliko ljudi je bilo na svetovnem spletu na takšne in drugačne načine že kdaj ogoljufanih, predvsem v povezavi s transakcijami in plačevanjem s kreditnimi karticami. Zelo pomembno je, da dobro zaščitimo svojo spletno stran, saj na ta način zaščitimo tudi naše spletne obiskovalce.

četrtek, 2. julij 2015

Kako najti kvalitetno Joomla gostovanje?

Želite zakupiti poceni Joomla gostovanje, ki bi bilo resnično kvalitetno, vendar ne veste, za katerega ponudnika spletnega gostovanja bi se odločili? Kot pri vsakem spletnem gostovanju je tudi Joomla gostovanje odvisno predvsem od kvalitete strežnikov, velikosti in zahtevnosti vaše Joomla spletne strani. Predstavljajte si, da je s strežniki kaj narobe, ali pa pride do vdora ali podobnih motenj v delovanju. Verjetno bi bili oškodovani vi in vaše podjetje oz. spletna stran, zato je izbira ponudnika spletnega gostovanja zelo pomembna. Pravzaprav gre za eno izmed najpomembnejših odločitev, ki jih skrbnik spletne strani v povezavi s svojim spletiščem sprejme.

Joomla gostovanje
Joomla gostovanje


Z Joomla gostovanjem boste lahko uporabljali enostaven sistem, s katerim imate možnost namestitve, urejanja in upravljanja spletne strani. Proces je zelo preprost, saj je uporaba CMS sistema za urejanje spletne strani s svojim uporabniškim vmesnikom uporabniku prijazna in enostavna. S temi lastnostmi je to super način, kako brez problemov in hitro ustvariti svojo spletno stran.

Joomla
Joomla - logotip
V primeru, da boste uporabljali Joomla skripto, ki je brezplačna za fizične osebe, podjetja in neprofitne organizacije, boste za spletno stran poleg Joomla gostovanja potrebovali tudi domeno. Tako boste lahko kaj hitro povabili obiskovalce in uporabnike na svojo novo spletno stran. Pozorni bodite, le da za spletno gostovanje izberete odličnega ponudnika, s katerim boste dobro sodelovali.

Priporočamo vam, da se odločite za ponudnika, ki vam bo omogočil dostop do nadzorne plošče cPanel z nameščenim Softaculousom, saj si boste na ta način Joomlo lahko namestili mnogo lažje in hitreje. Z nekaj miškinimi kliki in izpolnjenimi polji boste na svoji domeni že imeli povsem pravo spletno stran, ki si jo boste nato znotraj samega sistema lahko tudi grafično in funkcionalno prilagodili.

sreda, 10. junij 2015

Registracija domene – nič lažjega kot to!

Je na vašem seznamu želja spletna stran, na kateri bi predstavili sebe ali svoj hobi, vendar ne veste, kje sploh začeti? Registracija domene je tista zadeva, ki jo boste morali opraviti najprej. Naj vam razložimo, kaj domena je. Domena je spletni naslov, sestavljen iz dveh delov – iz imena ter končnice. V primeru spletnega naslova gmail.com ime predstavlja beseda 'gmail', domenska končnica pa je 'com'. Pri registraciji domene boste torej morali vedeti dva podatka o vašem želenem spletnem naslovu.

Registracija domene
Domena je sestavljena iz imena in domenske končnice

Je pomembno, za kaj se odločite? Vsekakor! Predvsem od imena domene je odvisno, kako obiskana bo vaša spletna stran. Če si boste izmislili nekaj zakompliciranega, si tega ne bo nihče zapomnil, zato boste prejeli tudi manj obiskovalcev. Če pa boste izbrali atraktivno ime, ki si ga bo moč zapomniti, hkrati pa bo tudi nakazovalo na vsebino spletišča, obstaja visoka verjetnost, da si ga bodo obiskovalci že ob prvem obisku zapomnili. In če jih bo vsebina spletne strani pritegnila, se bodo z veseljem vračali. To pa naj bi bil primarni cilj vsake spletne strani!

Tudi izbor domenske končnice je pomemben. Sicer ne tako zelo, kot izbira imena, pa vendarle. Za strani v slovenščini je najbolje imeti domensko končnico .si, saj so spletni uporabniki nanjo najbolj navajeni. Poleg nje sta med največkrat videnimi tudi .com in .net, v zadnjem času je na prepoznavnosti veliko pridobila tudi .eu. Lahko pa tudi izstopite iz kroga povprečnosti in registrirate domeno z domensko končnico .me, .guru ali kaj podobnega. Registracija domene z eno izmed ne tako klasičnih končnic običajno stane nekoliko več.

Cena domene
Kakšne so cene domen?
In koliko je za registracijo domene potrebno v povprečju odšteti? Neka povprečna cena .si domene znaša slabih 15 €, za .com in .net boste morali odšteti dobrih 10 €, .eu domena je še cenejša, in ker smo ravno omenili domeni .me in .guru, naj navedemo še njuni okvirni ceni. Cena registracije .me domene znaša okoli 25 €, cena domene .guru pa okoli 40 €. Zneski so okvirni, saj vsak registrar sam določi ceno, po kateri omogoča registracijo.

Če vas skrbi, da vam bo registracija domene povzročala težave, naj vas pomirimo, da vam jih zagotovo ne bo, saj je postopek čisto enostaven. Na spletni strani registrarja boste v za to ustvarjen okvirček morali vnesti ime domene skupaj z domensko končnico, po preverjanju sistema, ali je izbrana domena prosta za registracijo, pa boste morali vpisati še svoje podatke in izvesti plačilo. To je vse, prav nič bolj zakomplicirano kot kupovanje elektronike ali česa podobnega preko spleta. Razlika je le v tem, da vam v primeru registracije domene nanjo ne bo potrebno čakati.

Spletno gostovanje
Potrebovali boste tudi spletno gostovanje

Da boste imeli vse nared za spletno stran, pa boste morali zakupiti še spletno gostovanje. To lahko naredite kar pri istem ponudniku, pri katerem ste registrirali domeno, lahko pa se odločite tudi za drugega – cenejšega in predvsem bolj kvalitetnega.

torek, 26. maj 2015

Je vaša stran prilagojena mobilnim napravam?

Svetovni trendi narekujejo dostop do spleta preko različnih medijev. Dandanes lahko ljudje do interneta dostopamo praktično s katerokoli pametno napravo. To pomeni, da lahko 'surfamo' po internetu z računalnikom, tabličnim računalnikom ali pa z mobilnim telefonom. Ravno zaradi tega potrebujemo spletno stran, ki je odzivna oziroma 'responsive', kar pomeni, da se sproti prilagaja dimenziji ekratna. Uporabnik tako veliko lažje gleda vašo spletno stran, na takšnih straneh pa je dokazana tudi večja konverzija.

Responsive spletna stran
Responsive spletna stran

Spletne strani še niste prilagodili mobilnih napravam? Zagotovo si boste premislili, ko preberete spodnja dejstva.

Zakaj prilagoditi stran mobilnim napravam?

Spletna stran je kot nekakšna spletna vizitka. Ker ljudje zaradi hitrega tempa življenja vse bolj posegajo po spletu preko telefona ali tabličnega računalnika, moramo imeti temu prilagojeno tudi spletno stran. Če je vaša spletna stran neprilagojena, pomeni, da bo uporabnik težko klikal na gumbe. Oteženo bo sprehajanje po sami spletni strani in seveda tudi branje. Ko pa je spletna stran odzivna, se prilagodijo gumbi, vsebina in ostali elementi glede na velikost zaslona. Uporabnik tako povsem enostavno brska po vaši spletni strani in mnogo lažje najde primerno vsebino, ki jo je iskal.

Mobilnim telefonom prilagojeno spletišče
Je vaše spletišče prilagojeno mobilnikom?
Svetovni trendi narekujejo, da se morajo podjetja prilagajati potrošnikom in ne obratno. Prilagodljiva spletna stran za mobilne naprave je veliko bolj obiskana. Zastrašujoč je tudi podatek, da več kot polovica uporabnikov spletno stran zapusti takoj, ko pride na stran zaradi neprilagojenosti in slabe uporabniške izkušnje. Uporabniki spleta gredo raje h konkurenci, česar pa si lastniki oz. administratorji spletne strani zagotovo ne želimo.

Če še nimate spletne strani, prilagojene mobilnim napravam, je sedaj pravi čas, da to storite. Spletna stran enostavno mora biti prilagojena ljudem na prijazen način. Zagotovo je sedaj zadnji čas, da stopite v korak s svetovnimi trendi. Nikar si ne privoščite slabega obiska spletne strani zaradi neprilagojenosti spletišča mobilnikom in tabličnim računalnikom. Zavedati se je potrebno, da mobilne naprave že danes prevladujejo.

Prav tako pa je dovolj zgovoren tudi podatek, da je Google prilagojenost spletne strani mobilnim napravam vzel v izračun algoritma iskalnih rezultatov v svojem spletnem iskalniku. Tako se spletišča, ki so prilagojena mobilcem, za iskanja, storjena preko mobilnih telefonov, od 21. aprila 2015 pojavljajo v iskalniku na višjih mestih.

Na spodnji povezavi preverite, če vaša stran prestane test prijaznosti mobilnim napravam:
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

četrtek, 30. april 2015

Predstavitev deljenega spletnega gostovanja

Ste pred kratkim dobili svojo spletno stran, vendar sedaj ne veste, kako do tega, da bi dejansko delovala? Zavedati se je potrebno, da spletna stran nikakor ne more obstajati brez domene in pa spletnega gostovanja. Domena je kot nekakšen naslov spletne strani, spletno gostovanje pa je prostor na strežniku za spletno stran, da lahko deluje. Eno brez drugega enostavno ne gre.

Deljen prostor na strežniku
Deljen prostor na strežniku

Marsikdo pravzaprav ne ve, kaj je spletno gostovanje. Naj vam povemo, da ne obstaja le ena vrsta spletnega gostovanja, marveč več različnih. Spletno gostovanje, ki ga uporablja večina naročnikov, se imenuje deljeno spletno gostovanje. Zakaj?

Deljeno gostovanje ima številne prednosti


Deljeno spletno gostovanje ima za stranko številne prednosti. Ne le, da ima vaša spletna stran prostor na strežniku za delovanje, marveč je deljeno gostovanje zelo ugodno. Gre namreč za najbolj ugoden način gostovanja. Kar pa je zagotovo najboljše, je, da ne potrebujete posebnega računalniškega znanja. Celoten strežnik ureja ponudnik spletnega gostovanja, kar zagotovo zelo zmanjša stroške. Cena vzdrževanja je navadno že zajeta v različnih paketih.

Deljeno spletno gostovanje in paketi


Pri deljenem spletnem gostovanju moramo upoštevati več različnih opcij. Najprej moramo vedeti, kako zahtevna je oziroma bo naša spletna stran. Zaradi tega potrebujemo zakup velikosti prostora na strežniku in števila domen, ki jih lahko damo na gostovanje. Zakaj? Glavna značilnost deljenega spletnega gostovanja je ravno v tem, da si delimo strežnik z drugimi spletnimi stranmi. Vendar, nikar se ne vznemirjajte, saj je vsaka spletna stran kot nekakšna 'hiša' zase v velikem naselju. Vaša spletna stran bo delovala tako kot mora, ne glede na ostale spletne strani na strežniku. Vsaj pri omembe vrednem ponudniku.

Deljeno gostovanje
Prikaz deljenega gostovanja

Deljeno spletno gostovanje se priporoča za nezahtevne spletne strani. V primeru, da je vaša spletna stran bolj zahtevna in vsebuje ogromno podatkov, ima na dan izjemno veliko obiskovalcev, potem je zagotovo bolje, da zakupite drugo vrsto spletnega gostovanja. Priporočamo, da se o tem posvetujete s strokovnjaki.

ponedeljek, 13. april 2015

Kakšno naj bi bilo WordPress gostovanje?

Vam je besedna zveza 'WordPress gostovanje' razumljiva? Za vse tiste, ki ste na vprašanje odgovorili z ne, smo pripravili kratko razlago. Gostovanje je storitev, ki je potrebna pri tem, da je spletna stran dostopna prek interneta. Gre za najem strežnika pri ponudniku gostovanja, na katerem se hranijo datoteke, ki gradijo spletno stran. Kaj pa je WordPress? To pa je sistem oziroma platforma, na kateri se da zelo hitro postaviti spletno stran. Gre za CMS (ang. Content Management System), kar lahko prevajamo kot sistem za vnos in urejanje vsebin.

WordPress gostovanje
WordPress gostovanje

Ker več milijonov spletnih strani po celem svetu temelji ravno na platformi WordPress, se zelo pogosto poraja vprašanje, kateri tip gostovanja je za spletno stran WordPress najbolj priporočljiv. Katera je torej vrsta gostovanja, primerna za WordPress?

Kakovost gostovanja vpliva na hitrost delovanja spletne strani. Seveda tudi na zanesljivost, saj si želimo, da je naša stran vedno dostopna – da torej ni trenutka, ko nihče ne bi mogel spletišča obiskati. Zato se pri izbiri vrste gostovanja v prvi vrsti opiramo na odzivnost. Izbrati moramo takšno gostovanje, ki bo zagotavljalo nizko odzivnost, kar bo pozitivno vplivalo na obiskanost spletišča in zaznavanje le-tega s strani obiskovalcev.

Hitrost WordPress spletne strani
Hitrost WordPress strani
Ker WordPress platforma ni tako 'požrešna', v večini primerov povsem zadostuje deljeno spletno gostovanje. Vendar pa mora biti kakovostno, torej pri ponudniku z modernimi in hitro odzivnimi strežniki. Največkrat je ozko grlo WordPress strani nekje drugje, ne v spletnem gostovanju. Zato moramo, ko je spletna stran postavljena, le-to dobro analizirati in raziskati, zaradi česa morda prihaja do nizke odzivnosti. Pri tem si lahko pomagamo z naslednjima povezavama:

Povezavi sta v pomoč pri analiziranju težav, povezanih s hitrostjo delovanja spletnih strani. Tako lahko hitro vidimo, če je za težavo krivo WordPress gostovanje ali morda sama spletna stran (npr. prevelike slike ali neuporaba predpomnjenja).

Tudi za WooCommerce spletno trgovino, ki v osnovi temelji na sistemu WordPress, običajno deljeno gostovanje več kot zadošča. Za velike spletne trgovine z več (deset) tisoč izdelkov pa je smiselno, da pričnemo razmišljati o VPS gostovanju ali morda celo o zakupu namenskega strežnika.

četrtek, 19. marec 2015

Najpomembnejše lastnosti spletnega gostovanja

Kot vsaka stvar ima tudi spletno gostovanje svoje lastnosti. Ko izbiramo ponudnika, moramo biti nanje pozorni, saj sicer lahko naletimo na nekakovostnega ponudnika, ki oglašuje svojo ponudbo kot najboljšo, vendar pa je to daleč od resnice. Predvsem je pomembno, da je strežnik vedno 'online', da ima hitro povezavo s spletom in da je podpora vedno na voljo za reševanje morebitnih težav. Poleg tega pa moramo biti pozorni tudi na lokacijo strežnika ter seveda izbiro ustreznega paketa. Pa si nekoliko pobliže poglejmo omenjene lastnosti spletnega gostovanja.

Strežnik naj bo zanesljiv


Zanesljiv in hitro odziven strežnik
Zanesljiv in hitro odziven strežnik
Vsakemu ponudniku gostovanja se lahko pripeti, da njegov strežnik kdaj preneha delovati oziroma da se prekine povezava z internetom. Toda to se ne sme dogajati pogosto, pa tudi ko se, mora ponudnik ukrepati kar se da hitro. Oglaševanje 100-odstotnega delovanja strežnikov je nerealno, vsekakor pa mora biti delovanje najmanj 99-odstotno.

Strežnik naj bo hitro odziven


Hitra odzivnost strežnika je bistvenega pomena, saj vpliva na hitrost prikazovanja strani spletnim obiskovalcem. Študije so dokazale, da vsaka nadaljnja sekunda nalaganja zelo negativno vpliva na prodajo v spletnih trgovinah, seveda pa so negativne posledice prisotne tudi na drugih vrstah spletnih strani – tako na osebnih kot poslovnih. Za čim večjo odzivnost strežnika naj bo ta lociran v državi, iz katere prihaja večina spletnih obiskovalcev.

Tudi podporna služba naj bo odzivna


Težave, povezane s spletnim gostovanjem, se sicer pojavljajo zelo redko, vendar ko nastopijo, jih je potrebno rešiti v najkrajšem možnem času. Še najpogosteje so težave povezane z delovanjem elektronske pošte, precej redkeje pa se stranke na ponudnika gostovanja obračajo zaradi nedelujoče spletne strani. Seveda pa se tudi to dogaja, in še posebej v takšnih primerih je zelo pomembno, da je podporna služba na voljo. Ko izbirate ponudnika spletnega gostovanja, se prepričajte, da bo ta 'pri roki' 24 ur na dan, tudi za vikende in praznike.

Ostalo


Paket gostovanja
Paket gostovanja
Do zdaj omenjene lastnosti spletnega gostovanja so vezane na samega ponudnika, seveda pa imajo svoje karakteristike tudi paketi gostovanja. Pred zakupom strežniškega prostora morate razmisliti, kaj točno boste potrebovali, in na podlagi potreb izbrati ustrezen paket. Pozorni bodite na podatek, ali paket gostovanja omogoča ustvarjanje podatkovnih baz, saj vam v nasprotnem primeru spletna stran morda ne bo delovala (če boste npr. namestili WordPress, Joomlo ali spletno trgovino). Preverite različne ponudnike, primerjajte njihove pakete, in izberite primernega. Cena naj nikakor ne igra odločilne vloge, saj s poceni izbiro, ki vam bo v prihodnosti povzročala težave, zagotovo ne boste zadovoljni.

Ne pozabite preveriti referenc in mnenj uporabnikov!

Vir: http://spletno-gostovanje.wix.com/domov#!lastnosti-gostovanja/canh

sreda, 11. marec 2015

O izbiri ponudnika spletnega gostovanja

Če želite imeti spletno stran, potrebujete tudi spletno gostovanje – sliši se logično, a ne? V poplavi ponudnikov različnih gostovanj pa je včasih težko ločiti seme od plevela, sploh če ste v teh vodah popolni novinec. Da bo gostovanje postala lažja izbira in odločitve za „pravega“ ponudnika ne boste obžalovali, smo vam pripravili kratek pregled najbolj pomembnih kriterijev, ki naj bi vplivali na izbiro ponudnika spletnega gostovanja.

Spletno gostovanje naj bo v državi, na katero cilja vaša spletna stran

Čeprav se bodo gotovo našli tudi nasprotniki te trditve in bodo imeli popolnoma legitimne argumente, vam še zmeraj svetujemo, da si gostovanje izberete glede na večinsko lokacijo spletnih obiskovalcev. Če bo vaša spletna stran namenjena slovenskemu občinstvu, izberite slovenskega ponudnika.

slovenska zastava
Izberite slovenskega ponudnika spletnega gostovanja.

Argument, ki govori temu v prid, je precej preprost in neposredno povezan z lokacijo strežnika, ki bo vplival na to, da se bo spletna stran hitreje naložila. Razlike se verjetno štejejo v sekundah, ampak včasih so prav sekunde tiste, ki vplivajo na to, ali boste spletno stran zapustili ali ne.

Koliko stane spletno gostovanje?

Slovensko gostovanje je lahko malenkost dražje v primerjavi s tujimi, a ima tudi številne prednosti, med njimi je podpora v slovenskem jeziku in isti časovni pas. Če se bo karkoli zalomilo in boste potrebovali pomoč, ste lahko prepričani, da bo prišla ob pravem času, pa še izognli se boste komunikaciji v  polomljeni angleščini.

Brezplačno spletno gostovanje? Ne, hvala!

Ne nasedajte takim zavajajočim ponudbam, ker na dolgi rok ne bodo prinesle nič dobrega. Če nič drugega, je brezplačno spletno gostovanje vprašljivo kar se tiče same varnosti. To je ena izmed tistih stvari, pri kateri se ne splača varčevati, vsaj ne na dolgi rok. Našli smo članek, ki dobro razloži, zakaj se je brezplačnemu gostovanju bolje izogniti.

Brezplačno gostovanje
Brezplačnemu gostovanju se raje izognite.

Vsak ponudnik ima različne pakete, zato izberite takega, ki bo po meri vaše spletne strani in ne bo presegal njene namembnosti, s čimer bo cena apriori nekoliko nižja.

torek, 24. februar 2015

Kdaj se odločiti za VPS gostovanje?

VPS gostovanje je ena izmed boljših uslug, ki si jo lahko naredite, sploh če ste prišli do točke, ko premišljujete, ali bi se vam morda splačalo investirati v nakup in vzpostavitev lastnega strežnika. Po branju tega prispevka boste gotovo razmišljali drugače in ne, investicija v lasten strežnik se ne splača.

VPS gostovanje
VPS spletno gostovanje

VPS kratica je skrajšana oznaka za Virtual Private Server oz. navidezno privatni strežnik. To v osnovi pomeni, da si z zakupom VPS gostovanja pridobite del prostora na strežniku, ki je samo vaš in imate nad njim popolno kontrolo. Hja, skoraj tako, kot če bi imeli svoj lastni strežnik, a z eno bistveno razliko: z njim ne boste imeli praktično nič generalnih vzdrževalnih del.

VPS gostovanje je primerno predvsem za:
  • napredne uporabnike
  • spletne skrbnike – webmasterje
  • lastnike naprednih in zahtevnih spletnih stran, trgovin in drugih spletnih aplikacij
  • uporabnike, ki imajo dovolj znanja, da se pravilno lotijo tega projekta in bodo na dolgi rok tudi znali vzdrževati vse spletne aplikacije

Če ste se znašli v katerem izmed zgornjih opisov, potem ste pravi kandidat za VPS spletno gostovanje. Tudi če ste samo lastnik spletnega portala in nimate dovolj znanja o upravljanju strežnika, je mogoče čas, da si omislite spletnega skrbnika, ki bo to počel namesto vas.

VPS strežnik
VPS strežnik
VPS gostovanje vam bo končno omogočilo, da boste lahko opravili manjše spremembe ali prilagoditve strežnika – sploh če ste take vrste človek , da si radi uredite stvari po svoje. Res je, da je v primerjavi z  drugimi oblikami gostovanja mesečni strošek višji, a koliko bi šele plačali za vzpostavitev lastnega strežnika? Sploh v primerjavi z deljenim gostovanjem je VPS gostovanje z dražje, ampak tudi po funkcionalnosti se ne more primerjati z njim, saj vam nudi popolnoma drugačno izkušnjo. In če se že zanimate za VPS strežnik/gostovanje, potem tudi verjetno ne spadate med povprečne uporabnike in potrebujete storitev, ki bo delovala nadpovprečno dobro.

torek, 10. februar 2015

Elementi odlične spletne strani

Čeprav se danes že skoraj vsak pohvali, da zna narediti spletno stran, se lahko razlike med profesionalnimi in  pol-profesionalnimi izdelki (ali celo čisto amaterskimi rezultati) merijo v svetlobnih letih. Spletna stran je vedno produkt sodelovanja med različnimi mojstri: spletnimi oblikovalci, razvijalci/programerji, strokovnjaki za spletni marketing ter seveda vami. Vaše želje so sicer na prvem mestu, a včasih je vseeno priporočljivo, da prisluhnete nekomu, ki ima s tem več izkušenj kot vi, saj bo komaj takrat končni produkt služil svojemu namenu.

Elementi spletne strani


Elementi, ki jih mora vključevati vsaka spletna stran


Kontakt in kontaktni obrazec

Ne glede na vrsto spletne strani, tudi če je to samo blog, mora nekje biti zapisan kontakt. Če nekoliko karikiram zadevo: bolj kot so resni namene, bolj mora biti kontakt izpostavljen. Ne pričakujte klica, če mora obiskovalec najti vašo telefonsko številko na eni izmed pozabljenih podstrani, in ne mislite, da vam bo nekdo poslal povpraševanje, če nimate izpostavljenega vašega e-naslova. Kontaktni obrazec je danes že tako samoumeven, da ga verjetno ni potrebno posebej poudarjati.

Poziv k dejanju – CTA gumb

CTA gumb
Ko dobite obiskovalca, verjetno želite, da izvrši neko dejanje: doda izdelek v košarico, naloži vaš brezplačni priročnik ali se prijavi na obveščanje o e-novicah. Če ga k dejanju ne boste pozvali, ga ne bo izvršil – spletna stran mora vsebovati prave CTA gumbe na pravih mestih.

To je verjetno tudi eden izmed tistih elementov, ki loči profesionalen in pol-profesionalen končni izdelek.

Osnovna optimizacija

Spletna stran, ki nima urejene vsaj osnovne optimizacije, verjetno ne bo prav dolgo živela. Urejene povezave, strani in podstrani, optimalne ključne besede in dobra vsebina vas bodo dvignili iz povprečja. Več pozornosti kot boste temu namenili, lepša prihodnost vas čaka.

In zapomnite si naslednje: spletna stran, ki je sumljivo poceni, bo daleč od odlične. Raje plačajte malce več in se odločite za spletno stran, kot se šika.

torek, 20. januar 2015

DNS gostovanje popolnoma zastonj

Bolj zahtevnim uporabnikom običajni paketi za spletno gostovanje ne zadoščajo vedno, zato si morajo izbrati ponudnika spletnih storitev, ki ponuja čim več različnih dodatnih možnosti, ki jim bodo prišle prav. Ena od takšnih storitev za napredne in zahtevne internetne poznavalce je tudi DNS gostovanje, ki ga lahko pri nekaterih podjetjih dobite celo brezplačno.

DNS gostovanje


Če veste, da boste potrebovali DNS gostovanje, se je o njem dobro pozanimati že pri registraciji domene oziroma pri zakupu prostora na strežniku, saj je za ti dve storitvi pametno izbrati ponudnika, ki ponuja tudi brezplačno DNS gostovanje. Spletnih veščin bolj vajeni uporabniki si lahko brezplačno DNS gostovanje v nadzorni plošči nastavijo in urejajo kar sami, seveda pa lahko svojega ponudnika gostovanja kadarkoli tudi kontaktirajo za morebitna dodatna vprašanja in tehnično pomoč.

Brezplačno DNS gostovanje ni prav nič drugačno od vsakega drugega DNS gostovanja, za katerega bi morali odšteti nekaj denarja. Čeprav ga dobite popolnoma zastonj, v paketu z drugimi storitvami in vam zanj ni treba ničesar doplačati, ima čisto vse funkcije, ki jih potrebujete, da preusmerite domene, spremenite IP naslov oziroma številko v domeno in tako dalje. Seveda vse to lahko naredite brezplačno, dostopanje do nastavitev na nadzorni plošči pa vam omogoča, da upravljanje z DNS gostovanjem poteka hitro, iz domačega naslanjača, ob katerikoli uri, torej na najboljši in najenostavnejši način.

Nadzorna plošča


Nekateri ponudniki spletnih storitev ponujajo še posebej uporabniku prijazno nadzorno ploščo, ki bo razumljiva prav vsakomur, tudi tistim, ki se s tem še niso ukvarjali. Če se boste odločili za zakup prostora na strežniku pri slovenskem ponudniku, se vam vsekakor splača preveriti, če podjetje ponuja tudi nadzorno ploščo v slovenskem jeziku, saj vam bo to krepko olajšalo delo z vašo spletno stranjo, seveda pa tudi z vašim brezplačnim DNS gostovanjem.